Вже сам запах кави допомагає мозку впоратися з наслідками стресу, викликаним недосипанням.

Вчені з Південної Кореї, Німеччини та Японії в експериментах на пацюках показали, що запах змажених кавових зерен впливає на роботу певних генів і виробництво білків у мозку так, що наслідки стресу через недосипання зменшуються.

Упродовж експерименту вчені виокремили чотири групи пацюків.

Перша – контрольна, друга – група, цілком позбавлена ​​можливості спати, третя – вдихала запах кави, але її не обмежували уві сні, а пацюки четвертої групи вдихали запах кави та були позбавлені сну.

Дослідники встановили, що у пацюків, які вдихали запах кави, інакше “працюють” 17 генів. При цьому у тваринок, позбавлених сну, і у пацюків із “безсонням” і із запахом кави різнилася активність 13 з них. Зокрема запах кофе сприяв виділенню білків із антиоксидантними властивостями (ці білки захищають нервні клітини від пошкоджень, пов’язаних зі стресом).

Автори зазначають, що колись робилося багато досліджень із вивчення впливу на організм різних компонентів кофейного напою.

“Це дослідження – перший крок у вивченні впливу запаху кавових зерен на викликання недосипом стресу”, – говорить один із авторів дослідження Хан-Сок Со з Сеульського національного університету. Його слова наводяться у повідомленні Американського хімічного товариства, яке видає журнал.