Жувальна гумка заважає правильній роботі кишечника. Діоксид титану (E171, титанові білила) – харчова добавка, яку використовують як красник для жувальної резинки, конфет, хлібобулочних виробів та інших продуктів харчування. Нове дослідження фахівців Бінгемтонського університету показало, що його регулярне вживання заважає клітинам тонкого кишечника засвоювати поживні речовини та якісно виконувати функції імунологічної захисту, інформує sutura.org.ua

Вчені піддали культуру клітин тонкого кишечника чотиригодинної дії наночастинок діоксиду титану, імітуючи одноразовий прийом пофарбованої їжі та її регулярне вживання (три рази протягом п’яти днів).

Одноразова експозиція не справила великого впливу на клітини кишечника, але хронічний вплив діоксиду титану зменшив кількість абсорбтивних виступів на їх поверхні. Це пов’язано з ослабленням кишкового бар’єру, замедленням метаболізму та погіршенням всмоктування деяких поживних речовин – залізу, цинку та жирних кислот. Регулярне вживання наночастинок діоксиду титану пов’язане з ослабленням кишкового бар’єру, зменшенням метаболізму та погіршенням всмоктування заліза, цинку та жирних кислот.

– Оксид титану – популярна харчова добавка, що люди їдять багато і довго. Не хвилюйтеся, вона вас не вб’є. Але про деякі її ефекти знати все ж таки не помешкати, – говорить Гретхен Малер, співавтор статті, опублікованої в журналі NanoImpact. – Наночастинки титанових білил змінюють функції тонкого кишечника. Щоб зменшити їх вплив, потрібно уникати оброблених харчових продуктів, особливо – жуйок та конфет.

Діоксид титану вважається безпечним барвником, а його потрапляння всередину нашого організму практично неминуче. Інертний нерозчинний матеріал зазвичай використовується у виробництві фарб, паперу, пластмас, мила та косметики. Він також є активним інгредієнтом у мінеральній основі сонцезахисних кремів та блокує ультрафіолетовий світло.

У травну систему титанові білила потрапляють через зубні пасти, цукрову пудру, знежирене молоко, конфети та жувальну резинку. Вчені з Університету штату Арізона у 2012 році протестували 89 популярних харчових продуктів та виявили, що всі вони містять діоксид титану.