Знайдений алкоголь, який швидше призводить до смерті
Вчені провели дослідження, вивчивши дані 309 тис. осіб із британського біобанку. Вживання алкоголю є основною причиною смертей та інвалідності у всьому світі, проте раніше вплив різних моделей споживання алкоголю на здоров’я людини не вивчалося, йдеться у пояснювальній записці до наукової роботи.
Метою дослідження автори називають прагнення зрозуміти взаємозв’язок між різними моделями споживання алкоголю та ризиком розвитку хвороб з поправкою на усреднене значення кількості споживаного алкоголю серед тих, хто регулярно пить.
З вибірки виключили нехарчових, нечастих споживачів алкоголю або пацієнтів з раніше перенесеним раком, інфарктом міокарда, інсультом або цирозом печінки.
Вчені з’ясували, що найменше шкоди, в порівнянні з іншими видами спиртного, наносить червоне вино – вони припускають, що це пов’язано з поліфенолами, що містяться у винограді.
У статті йдеться, що близько половини (47,8%) опитаних у середньому вживають 10-140 мілілітрів етанолу на тиждень – така кількість наносить мінімальний вред здоров’ю. 43,3% зізналися, що випивають 150-350 мілілітрів етанолу, наносячи середній шкоду, і всього 8,9% наносять собі максимальної шкоди (близько 350 мл у жінок і 500 мл у чоловіків на тиждень).
Серед хвороб лідирує цироз печінки (48%), інфаркт та інсульт (31%). Найсильніше б’ють по здоров’ю пиво і сидр, особливо якщо порівнювати з червоним вином: на 18% більше ризик смерті від усіх причин, на 36% – цироз печінки, на 11% – ризик несчастного випадку або травм. Зловживання без їди підвищує ризик смертності на 10%.
Джерело glamour.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!