Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Лікувальна дієта №15, при різноманітних захворюваннях
Лікувальну дієту №15 призначають з метою
- забезпечення фізіологічно нормальним харчуванням у лікарняних умовах.
Загальна характеристика лікувальної дієти №15
За показниками енергоцінності, кількістю білків, жирів та вуглеводів лікувальна дієта №15 практично повністю відповідає нормам харчування, передбаченим для здорової людини, яка не займається фізичною працею. Рекомендовано споживання вітамінів у підвищених кількостях. Кулінарна обробка проводиться будь-якими доступними способами. Температура страв нічим не відрізняється від звичайної. Із раціону виключають гострі продукти та продукти, які важко перетравлюються. Рекомендований 4-разовий режим харчування.
Хімічний склад лікувальної дієти №15
- 70-80 г/добу білків, 55% тваринні;
- 80-85 г/добу жирів, 30% рослинні;
- 350-400 г/добу вуглеводів;
- 12 г/добу солі;
- 1,5-2 л/добу рідини.
Енергоцінність лікувальної дієти №15 становить 2400-2600 ккал.
- пшеничний та житній хліб, інші вироби з борошна;
- борщі, щі, розсольники, молочні супи із овочами та крупами на м’ясному та рибному бульйонах, грибному та овочевому відварах, фруктові супи;
- страви із м’яса та риби, приготовані різноманітними способами, сосиска, сардельки, варена ковбаса;
- молоко та молочні продукти у натуральному вигляді та у складі інших страв, обов’язковими є кисломолочні продукти;
- варені яйця та яйця у складі інших страв;
- страви із різних круп, макаронних виробів та бобових культур;
- сирі та піддані тепловій обробці овочі та фрукти, зелень;
- соки із фруктів та овочів, відвари із пшеничних висівок та шипшини, чай, кава та какао;
- вершкове, коров’яче, топлене масло, рослинні олії, маргарин у обмежених кількостях.
Заборонено споживання жирних сортів м’яса, качки, гуски, тугоплавких тваринних жирів, використання перцю та гірчиці.
Лікувальна дієта №15 при гіпертонії
- Гіпертонічна хвороба І-ІІА стадії потребує гіпонатрієвої дієти №15. Цей варіант дієти відрізняється обмеженням кількості солі до 5-6 г/добу. При чому, страви готуються без додавання солі, їжа підсолюється уже в процесі споживання.
- При складані меню лікувальної дієти №15 та гіпонатрієвої дієти №15 доречно брати до уваги підходящі страви інших дієт.