ДЕСМОЛАЗИ

Головна / Глосарій / ДЕСМОЛАЗИ

Десмолази – це застарілий термін, який в основному використовувався для позначення ферментів групи альдолаз.

Альдолази:

Це ферменти, які належать до класу ліаз і відіграють ключову роль у процесах обміну вуглеводів, зокрема в гліколізі та глюконеогенезі. Вони каталізують оборотне розщеплення фруктозо-1,6-дифосфату на дві трикарбонові молекули:

  • Дигідроксиацетонфосфат (ДГФ);
  • Гліцеральдегід-3-фосфат (ГАФ).

Роль у метаболізмі:

Альдолази забезпечують важливі реакції у таких метаболічних шляхах:

  1. Гліколіз – процес отримання енергії шляхом розщеплення глюкози.
  2. Глюконеогенез – утворення глюкози з не-вуглеводних джерел.

Клінічне значення:

Рівень альдолази в крові може бути підвищений при пошкодженні м’язів (міопатії, міозитах), оскільки цей фермент також присутній у м’язовій тканині.