ГЛЮКОЗА

Головна / Глосарій / ГЛЮКОЗА

Глюкоза (C6H12O6) — це найпоширеніший моносахарид, який є важливою поживною речовиною для всіх живих організмів. Вона має молекулярну масу 180,16, є безбарвними кристалами, солодкими на смак і добре розчинними у воді. Глюкоза поширена практично у всіх організмах, як у вільному, так і у зв’язаному стані — входить до складу сахарози, клітковини, крохмалю, глікогену, глікозидів.

У вуглеводному обміні глюкоза посідає центральне місце, є постійним джерелом енергії, а її основним запасом у організмі є глікоген. Глюкоза є вихідною сполукою для біосинтезу інших цукрів (фруктози, галактози, ксилози, аміноцукрів, глюкуронової кислоти) та інших важливих сполук. Метаболізм глюкози відбувається через утворення фосфорнокислих ефірів та нуклеозиддифосфатцукрів.

Фізичні та хімічні властивості глюкози визначаються її будовою: молекула містить одну альдегідну групу та п’ять гідроксильних груп, що дозволяє їй вступати в реакції, характерні для альдегідів та багатоатомних спиртів. Глюкоза добре розчинна у воді, має низьку температуру плавлення (близько 146 °C), і відіграє ключову роль у життєдіяльності всіх організмів.