ГЛЮКОЗА
ГЛЮКОЗА – С6Н12О6, вуглевод групи моносахаридів; молекулярна маса 180,16, кристали безбарвні, солодкі на смак, добре розчинні у воді; у вільному стані є в усіх організмах; у зв’язаному – є складовою частиною сахарози, клітковини, крохмалю, глікогену, глікозидів; важлива поживна речовина для всіх організмів, посідає центральне місце у вуглеводному обміні; постійним джерелом Г. в організмі є глікоген; в організмі Г. є вихідним продуктом для біосинтезу інших цукрів – фруктози,галактози, ксилоли, аміноцукрів, глюкуронової кислоти та інших сполук; метаболізм Г. здійснюється через фосфорнокислі ефіри та нуклеозиддифосфатцукри.