Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Глосарій

Головна Глосарій Сторінка 93

ХАРЧУВАННЯ ШТУЧНЕ

ХАРЧУВАННЯ ШТУЧНЕ – введення поживних речовин в організм хворого за допомогою шлункового зонда, клізми або парентеральним шляхом.

ХАРЧУВАННЯ ПОВНОЦІННЕ

ХАРЧУВАННЯ ПОВНОЦІННЕ – харчування, яке характеризується наявністю в їжі в достатній кількості всіх необхідних для нормальної життєдіяльності компонентів.

ХАРЧУВАННЯ ПАРЕНТЕРАЛЬНЕ

ХАРЧУВАННЯ ПАРЕНТЕРАЛЬНЕ – штучне харчування, при якому різні поживні речовини вводять хворому в кровоносне русло або підшкірно, інколи – внутрішньокістково або внутрішньом’язово.

ХАРЧУВАННЯ НЕПОВНОЦІННЕ

ХАРЧУВАННЯ НЕПОВНОЦІННЕ – харчування, яке характеризується недостатністю або відсутністю будь-якого компонента (компонентів) їжі, необхідного для нормальної життєдіяльності організму.

ХАРЧУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНЕ

ХАРЧУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНЕ – спеціально пі дібрані раціони харчування, спрямовані на попередження порушень в організмі, зумовлених дією шкідливих професійних факторів.

ХАРЧУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНЕ

ХАРЧУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНЕ – система організації харчування і диферен ційованого застосування з лікувальною метою харчових продуктів та їх сполучень.

ХАРЧУВАННЯ ЗБАЛАНСОВАНЕ

ХАРЧУВАННЯ ЗБАЛАНСОВАНЕ – повноцінне харчування, яке характеризується оптимальними (що відповідають фізіологічним потребам організму) кількістю та співвідношенням усіх компонентів їжі.

ХАРЧУВАННЯ

ХАРЧУВАННЯ – складний процес надходження, перетравлювання, всмоктування і засвоєння в організмі харчових речовин, які необхідні для покриття його енергетичних витрат, побудови і відтворення клітин тіла та регуляції функцій організму.

ХАРЧОВІ ФАРБНИКИ

ХАРЧОВІ ФАРБНИКИ – речовини, які застосовуються у харчовій промисловості для підфарбовування харчових продуктів.

ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ

ХАРЧОВІ ТОКСИКОІНФЕКЦІЇ – гострі захворювання, які виникають у результаті вживання їжі, що містить бактерії та їх токсини.

ХАРЧОВІ СУРОГАТИ

ХАРЧОВІ СУРОГАТИ – харчові продукти, які мають деякі властивості інших продуктів і тому можуть їх за певних обставин замінити.

ХАРЧОВІ РЕЧОВИНИ

ХАРЧОВІ РЕЧОВИНИ – органічні і неорганічні речовини, які утворюють у своїй сукупності харчові продукти, що використовуються організмом для забезпечення своєї життєдіяльності; Х. р. поділяються на мікро- і макрокомпоненти; до мікрокомпонентів належать вітаміни і деякі хімічні елементи; до макрокомпонентів належать вуглеводи,…

ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ УМОВНО ПРИДАТНІ

ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ УМОВНО ПРИДАТНІ – харчові продукти, які не задовольняють вимог, що висуваються до доброякісних продуктів, але можуть бути використані в їжу за умови їх відповідної попередньої обробки.

ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ

ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ – продукти рослинного і тваринного походження, які використовуються в їжу.

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ – захворювання, які розвиваються в результаті вживання з їжею отруйних речовин; розрізняють Х. о. немікробні, мікробного походження і нез’ясованої етіології.

ХАРЧОВІ ЛАНЦЮГИ

ХАРЧОВІ ЛАНЦЮГИ – послідовний ряд видів тварин і мікроорганізмів, в якому кожний попередній є джерелом їжі для наступного.

ХАРЧОВІ КОНЦЕНТРАТИ

ХАРЧОВІ КОНЦЕНТРАТИ – концентровані суміші харчових продуктів, які після відповідної обробки забезпечують можливість швидкого приготування з них їжі.

ХАРЧОВІ КИСЛОТИ

ХАРЧОВІ КИСЛОТИ – кислоти, які використовуються в харчовій промисловості і кулінарії для надання кислого смаку харчовим продуктам, а також для досягнення нормованих значень рН; застосовуються такі кислоти: винна, лимонна, молочна, оцтова і ортофосфорна.