SUTURA

Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

САЛЬМОНЕЛЬОЗ

САЛЬМОНЕЛЬОЗ – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується переважним ураженням шлунково-кишкового тракту; збудниками С. є мікроорганізми, що належать до роду Salmonella; джерелом інфекції при С. є різні тварини; можливе також зараження від людини – хворого і носія сальмонел; інкуба ційний період коливається від кількох годин до 2–3 діб, частіше біля 24 годин; розрізняють такі клінічні форми С.: гастроінтестинальну, яка має перебіг за гастритичним, гастроентеритичним і гастроентероколітичним варіантами; генералізовану форму з тифоподібним і септико-піємічним варіантами перебігу; бактеріоносійство (гостре, хронічне, транзиторне); гастроінтестинальна форма С. характеризується переважанням диспептичних симптомів, інтоксикації та гарячки; гастритична форма характеризується повторним блюванням, відчуттям тяжкості та болями в епігастральній ділянці, відрижкою, зниженням апетиту, помірним зневоднюванням; тривалість захворювання – 3–4 дні; при гастроентеритичній формі поряд з симптомами гастриту спостерігаються значні випорожнення до 10–15 разів за добу, водянисті, коричневого або зеленуватого кольору, з різким смердючим запахом та домішкою слизу; тривалість проносу до 4–7 днів; розвиток захворювання супроводжується підйомом температури до 38–39°, дифузними болями в череві; для тяжкого перебігу хвороби характерні профузне повторне блювання; випорожнення частіше 10–15 разів за добу, що супроводжується інтенсивними болями в навколопупковій або епігастральній ділянках, в окремих випадках болі поширюються по всьому череві; температура 39–40° спостерігається протягом 5 днів і більше; у патологічний процес можуть утягуватися печінка, жовчовивідні шляхи, підшлункова залоза, нирки та інші внутрішні органи; при гастроентероколітичній формі С. поряд з симптомами, характерними для гастроентериту, у пер ші дні захворювання, а інколи і піз ніше, з’являються болі внизу черева; випорожнення в розпалі хвороби стають мізерними, складаються із мутного зеленого слизу, інколи з домішкою крові; нормалі зація випорожнень у більшості хворих наступає протягом першого тижня; підвищена температура тримається 2–4 дні; при тяжкому перебігу захворювання випорожнення спостерігаються більше, ніж 10 разів за добу; пронос продовжується 7–10 днів, розвивається зневоднення організму, різко виражена інтоксикація; генералізована форма С. характеризується відносною тривалістю гарячкового періоду та переважанням у клінічній картині проявів інтоксикації; при тифоподібному варіанті захворювання може починатися як з явищ гастроентериту, так і з гарячки без будь-яких проявів ураження шлунково-кишкового тракту; гарячка хвилеподібного або неправильного типу (температура до 38–39°) триває упродовж 10–14 днів; сеп тико-піємічний варіант розвивається внаслідок генералізації процесу при гастроінтестинальній формі захворювання, але може виникнути і без попередніх ознак ураження шлунково-кишкового тракту; виникає, як правило, в осіб, послаблених іншими захворюваннями та в новонароджених; спостерігається утворення гнійних вогнищ з наявністю сальмонел у легенях, плеврі, перикарді, нирках, мозкових оболонках, підшкірній тканині, печінці, селезінці та інших органах; можливі ускладнення С.: інфекційно-токсичний шок, гостра ниркова недостатність, тромбоз судин, частіше брижі; менінгіт, ендокардит, васкуліт, остеоміє літ, гепатит, пневмонія та ін.