Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
10 продуктів, у яких кальцію більше, ніж у сирі
Описані у статті продукти можна купити у будь-якому супермаркеті. Вони відрізняються прийнятними цінами і тому будуть доступні всім читачам, інформує sutura.org.ua
Навіщо потрібний кальцій
У нашому організмі кальцію більше, ніж будь-якого іншого мінералу. Це говорити про його важливість для нашого здоров’я та самопочуття. Кальцій бере участь у:
- підтримці нормального стану кісток – саме кальцій забезпечує їх міцність; недосатача цього елементу збільшує ризик переломів, сприяє розвитку остеопорозу та діабету;
- формуванні зубів, нігтів, волосся; потрібно споживати досить багато кальцію, щоб волосся добре виглядало, а зубна емаль була міцною;
- скорочення м’язів; без кальцію не будуть нормально працювати і наші м’язи;
- скорочення та розслаблення судин; недостача кальцію збільшує ризик судинних захворювань;
- передачі нервних імпульсів; так, ефективність роботи нервної системи теж залежить від концентрації кальцію;
- секреції гормонів
Відповідно до норм, дорослій людині на добу потрібно 1000 мг кальцію. Після 60 років показник збільшується до 1200 мг.
Важливий момент! Можна споживати досить багато кальцію, проте організм відчуватиме його шлюб через погане засвоєння елементу. Для того, щоб кальцій добре засвоювався, нам потрібні білки та витамин D.
Як засвоюється кальцій
Засвоєння кальцію відбувається у кишечнику. Спершу він вбирає у тканини кишечника, потім проходить через клітини і впускається у дах. Пройти цей шлях мінералу допомагає кальцитріол, який є активною формою витамину D. Вплив кальцитріолу збільшує ступінь проникнення кальцію у клітини, прискорює його рух і викид у дах.
Для перетворення витамину D в кальцитріол організму потрібен інсуліноподібний фактор зростання, а для виробництва останнього – білок. Триразове збільшення білка у раціоні покращує ступінь поглинання кальцію кишечником на 8%.
Отже, для ефективного засвоєння кальцію потрібно споживати досить багато білка та продукти, що містять витамин D. до Речі, допомагають виробленню цього витамину і сонячні лучі. Так що частіше перебувайте на сонці.
Добові норми споживання:
- кальцій – 1000-1200 мг;
- білок – 65 – 115 (чоловікам) та 58-85 (жінкам);
- вітамін D – 10 мкг
Продукти, багаті кальцієм
Поширена думка, що особливо багато кальцію міститься у сирі. Це не зовсім правильно. Наводимо список деяких продуктів, концентрація кальцію в яких значно вища, ніж у сиру. Звертаємо увагу, що мінерал міститься у таких продуктах у легкозасвоюваній формі.
Яєчна шкаралупа
Всього одна яєчна шкаралупа містить 2 г кальцію, що вже перевищує денну норму. У розмеленому стані ця шкаралупа поміщається у чайній ложці і важить приблизно 5 г.
Для покриття добової потреби кальцію достатньо половини чайної ложки розмолотої шкаралупи. Порівняйте: щоб отримати стільки ж мінералу, нам потрібно з’їсти 1,2 кг сиру!
У шкаралупі містяться розчинні матричні білки, завдяки чому кальцій дуже добре засвоюється.
Перед приготуванням порошку добре вимийте шкаралупу. Потім її потрібно прокип’ятити. 5 хвилин достатньо, щоби знищити мікроби. Потім шкаралупа сушиться та подрібнюється в кавомолці. Пити треба по 1/2 чайної ложки. Можна додавати в готові страви чи напої.
Пармезан та інші сирі
Найбільше кальцію серед молочних продуктів міститься у пармезані. 100 г цього сиру забезпечує добову норму і навіть трохи більше: 1184 мг. Пармезан містить багато білка (38%) та витамин D – 0,95 мкг на 100 г.
Багаті кальцієм та інші сирі. Так, у голландському, пошехонському, швейцарському міститься 1000 мг кальцію на 100 м, 0,8-1 мкг витамину D і 24 – 26% білка.
100 г сиру вам вистачить, щоби повністю закрити потребу в кальції. При цьому ви отримуєте десяту частку норми витамину D.
Врахуйте, сир – продукт досить калорійний, що містить багато жирів. Тому, якщо ви його багато споживаєте, краще утриматися від включення до раціону інших жирних продуктів. До речі, кальцій сам по собі знижує рівень засвоєння жирів.
Тому сир – відмінний варіант для насичення організму кальцієм та білком.
Кунжут
Кунжут лідирує серед усіх рослинних продуктів за концентрацією кальцію. 100 г насіння містять 975 мг кальцію та 17,7% білка.
Однак кунжут ніхто не стане їсти ложками. Зазвичай його додають до інших страв, наприклад випічку. Тому споживати його дуже складно.
Можна зробити халву або казинаки з високим вмістом кунжуту. Але такі продукти містять багато цукру та калорій, що не дуже добре.
До складу кунжуту входить фітинова кислота. Цей нутрієнт міститься у багатьох рослинних продуктах, багатих на кальцій. На нього припадає 1-5% маси горіхів, насіння, бобів, зернових.
Важливо! Фітинова кислота погіршує засвоюваність кальцію.
Для зниження негативного впливу фітатів потрібно попередньо обробляти продукти. Кунжут замочується на 4 години, потім обсмажується.
Консервовані сардині
Сардині в консервах містять кістки, які легко розжовуються та засвоюються. Завдяки цьому 100 г сардин містить 382 мг кальцію, а також – 6,8 мкг витамину D (дві третини добової норми) та 24,6% білка.
За рахунок такої високої концентрації витамину D кальцій із консервованих сардин буде відмінно засвоюватися.
У 100 г сардин у маслі — 11,5% жирів (причому половина — дуже корисних поліненасичених кислот омега) та всього 208 ккал. Тому сардині відмінно підійдуть і тим, хто стежитиме за фігурою.
Мігдаль
У мигдалі – 216 мг кальцію на 100 г та 21,9% білка. Багато і фітинової кислоти, тому орехи потрібно замочувати на 12 годин.
Мигдаль – калорійний продукт. 100 г горіхів принесуть вам 581 ккал.
Часник
Часник містить 181 мг кальцію на 100 г та 6,4% білка. Часник ефективний для профілактики судинних захворювань, застуд, інфекцій, опухолей. Ще він нормалізує рівень глюкози.
Петрушка
100 г петрушки містить 138 мг кальцію та 3% білка. Багато петрушки, правда, не з’їси.
А ще петрушка містить багато витамину C (133 мг на 100 г). А цей витамин ефективно нейтралізує фітинову кислоту. Тому варто додавати петрушку до страв або салату з бобовими.
Молоко
Звичайне молоко теж містить багато кальцію. Тут 120 мг на 100 г напою. А молока можна випити хоч цілий літр. За рахунок наявності лактози кальцій добре засвоюється, також дуже високий коефіцієнт засвоєння білка (якого в молоці 3,3%).
У молоці багато насичених жирів. Людям із підвищеним холестерином краще пити знежирене. Також потрібно переконатися у відсутності непереносимості лактози. Інакше кальцій засвоюватиметься значно гірше, а молоко погано перетравлюватиметься.
Фундук
Фундук містить 114 мг кальцію на 100 г і 15% білка. Але калорій у ньому багато – 628 ккал. Тому багато цього горіха краще не їсти.
Соя
100 г вареної сої містить 192 мг кальцію, а також 16,6 % білка. Але багато у фітинової кислоти. Для усунення її впливу замочуйте сою на ніч.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!