Слово “молочко” є у назві трьох найцінніших і дорогих продуктів бджільництва, хоча жодний з них нічого спільного зі звичними молочними продуктами не має, інформує sutura.org.ua

Маточне “молочко”

У першу чергу – це маточне “молочко”: речовина, що виробляється аллотрофічними залозами бджіл-годувальниць. З давніх-давен маточне молочко вважається еліксиром здоров’я і життєвих сил. Його прийом чинить позитивний вплив на роботу всіх життєво важливих органів і систем людського організму. Надає: адаптогенну, тонізуючу, дерматопротекторну, антисептичну дію, стимулює клітинний метаболізм та регенерацію, покращує трофіку тканин. Маточне молочко міститься у складі багатьох фармацевтичних препаратів — біостимуляторів.

Трутнєве “молочко”

Трутневе “молочко”. Так до 90-х років XX століття називали гомогенат трутневого розплоду — вичавку з личинок трутнів. Він має багатий біохімічний склад, схожий на склад маточного молочка, і за деякими компонентами його перевершує (у тому числі за вмістом стероїдних гормонів і деценових кислот). Трутневий гомогенат також міститься у складі фармацевтичних препаратів із показаннями до застосування: фізична слабкість, астенія, порушення обміну речовин, остеопороз, затримка полового дозрівання, сексуальна астенія, розумова втома, передчасне старішання.

Личинкове “молочко”

Личинкове “молочко”. Так іноді називають ще один унікальний продукт бджільництва – гомогенат личинок воскової молі. Унікальність личинок воскової молі в тому, що харчуються вони пчелиним воском і здатні його перетравлювати, у цьому їм допомагає фермент — цераза, який не має ні природних, ні штучно синтезованих аналогів. Наявність цього ферменту та збалансований біохімічний склад наділяє засоби з личинок воскової молі потужною протитуберкульозною активністю, здатністю розсмоктувати тромби та бляшки у судинах та легеневій тканині, а також регенерувати рубцеві тканини після інфаркту.

Всі ці продукти мають одну цінну спільну властивість — вони є потужними природними імуномодуляторами та адаптогенами.