Чи варто зовсім відмовлятися від сладкого для здоров’я та фігури? Зовсім ні, впевнені дієтологи. Важливо правильно їх вибирати та дотримуватись «дози», інформує sutura.org.ua

Звичайна людина з нормальною масою тіла може дозволити собі близько 50 г солодощів на день. Наприклад, денна «доза» може складатися з чайної ложки меду, 15 г шоколаду (3 дольки від плитки) та декількох сухофруктів. А свіжих фруктів дозволяється з’їсти до 500 грн. А тепер – повний список корисних сладостей.

Мед

Містить досить великий спектр витаминів і мікроелементів, зокрема, витамини групи В, витамини Е і С. Крім цього, в меді є флавоноїди та ефірні олії, завдяки яким він володіє бактерицидною та протизапальною дією, а значить, сприяє підтримці імунітету. Дуже корисний мед у сотах, у цьому випадку до всього перерахованого додаються корисні речовини, які містяться у прополісі, у тому числі незамінні амінокислоти. Щоправда, зміст їх зовсім невеликий. Є і мінуси у медові. По-перше, підвищена калорійність, по-друге, здатність викликати алергію.

Свіжі фрукти

Природно, вони містять велику кількість вітамінів та мікроелементів. Наприклад, банані, хурма та абрикоси багаті на калій, тому їх можна рекомендувати пацієнтам, які страждають на серцево-судинні захворювання. Крім того, фрукти – джерело харчових волокон, тобто клітковини, яка сприяє нормальному випорожненню кишечника та росту «хорошої» мікрофлори. Але треба пам’ятати, що дуже солодкі фрукти мають високу калорійність. Тим, хто стежитиме за своєю фігурою, не рекомендовані фрукти на ніч. Найкраще намагатися їх вживати за 6-7 годин до сну. Плюс до цього цукор у фруктах (переважно фруктоза) при надмірному вживанні можуть сприяти підвищеному газоутворенню, здуттю, болям у животі.

Сухофрукти

Основна відмінність від фруктів у тому, що в них немає води, в результаті продукт виходить більш концентрованим. У сухофруктах кількість мікроелементів, вітамінів та харчових волокон різко зростає. Але з цієї ж причини і калорійність їх у рази вища, ніж у свіжих фруктів. Сухофрукти можна вживати в тій же кількості, скільки б ви з’їли, якби вони були фруктами. Наприклад, якщо вам рекомендовано не більше склянки слив на день, тобто 4-5 ягід, то і денна норма чорносливу на складі теж 4-5 штук.

Шоколад

Какао-масло – основний інгредієнт справжнього шоколаду – містить поліненасичені жирні кислоти, насамперед – лінолеву кислоту (омега-6). Вона сприяє нормалізації ліпідного обміну, простіше кажучи, обміну жирів та жироподібних речовин, до яких відноситься і холестерин. Порушення ліпідного обміну можуть призводити до утворення холестеринових бляшок у судинах, тобто до атеросклерозу. Крім цього в какао-маслі є насичені жирні кислоти, які також необхідні організму як будівельний матеріал для формування клітинних стінок. Мінус у тому, що шоколад має високу калорійність – близько 500 ккал на 100 г – а також може викликати алергічні реакції.

Як вибрати шоколад? У складі інгредієнтів має бути зазначено какао-масло, а не замінники какао-мастила, какао терте, а не порошок какао. Якщо є какао терте, то людина отримає ще й харчові волокна разом із цим десертом. У молочному шоколаді какао-мастила або какао-бобів менше, ніж у гіркому, відповідно менший вміст корисних поліненасичених жирних кислот.

Халва

Оскільки халва готується з насіння та горіхів, це і обумовлює її багатий витаминний та мікроелементний склад. Крім цього, халва містить велику кількість корисних рослинних жирів і клітковини, а отже, сприяє нормальній роботі шлунково-кишкового тракту. Крім того, клітковина трохи нейтралізує глюкозу та холестерин (якщо рівень його в крові підвищений), пов’язуючи і виводячи їх з організму. Проте калорійність халви вища, ніж у шоколаду.

Пастила

Краще вибирати пастилу не білу, м’яку та повітряну, а темнішу, тягучу. В останній більше харчових волокон. А це означає, що ми отримуємо при її вживанні ті ж ефекти, які описані вище: нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, зниження рівня холестерину та глюкози в крові. Крім того, пастила з великим вмістом клітковини забезпечує більш тривале відчуття насичення.

Мармелад і зефір

Можуть виготовлятися з додаванням агар-агару: речовини, що теж є полісахаридом, тобто харчовими волокнами та клітковиною. З усіх солодощів та кондитерських виробів мармелад та зефір найменш калорійні: 200-300 ккал на 100 р. Це добрий вибір для спортсменів, людей, які займаються фізичною активністю високої інтенсивності, які швидко витрачають енергію. Швидке перекушування за півгодини до тренування або після нього дозволити відновитися і не «спалити» резервні запаси організму.

Сірна маса

Непоганий варіант як десерт, особливо якщо робити її самому. У такому разі тим, хто стежитиме за своєю фігурою, простіше контролювати калорійність цього продукту. Можна взяти сир, в нього додати невелику кількість олії, цукру або меду. Горіхи та сухофрукти в якості інгредієнта підвищуватимуть калорійність сирної маси, але водночас розширюють спектр витаминів та мікроелементів. Вживаючи такий десерт, людина отримує білок, кальцій, жиророзчинні витамини (у першу чергу – витамин D, який бере участь в утворенні кісткової тканини), якщо жирність сиру більше 4%.

Молочний коктейль

Джерело вітамінів, мікроелементів, білка та кальцію. Бажано готувати самостійно з молока, ягід та фруктів. Якщо вибрати знежирене молоко, то калорійність коктейлю буде нижчою.