7 харчових звичок, які захищати від діабету

Головна / unsorted / 7 харчових звичок, які захищати від діабету

Якщо у вас є генетична схильність до цукрового діабету або ви ведете недостатньо активний спосіб життя, вам потрібно звернути особливу увагу на ці рекомендації.

Один з найдієвіших методів профілактики діабету – правильне харчування. Розповідаємо, які прості харчові звички варто розвинути в собі та своїх близьких, щоб знизити ризик розвитку цього небезпечного захворювання на 20% і навіть більше.

Є більше цільнозернових продуктів

Якщо ви щодня отримуєте хоча б 10 г клітковини з цільнозернових продуктів (наприклад, вівсянки на завтрак), ваш особистий ризик захворіти на діабет знижується на 25% – до такого висновку дійшли автори дослідження.

Їсти волоські горіхи щодня

У людей, які щодня з’їдали порцію волоських горіхів, вже через три місяці дослідники відзначали покращення стану судин, а також зниження рівня небезпечного холестерину ЛПНЩ. Ці показники не тільки говорять про здоров’я серцево-судинної системи, а й про зниження ризику діабету іншого типу.

Їсти банані, картопля та помідори.

Що спільного у цих продуктів? Вони багаті на калій, недолік якого безпосередньо пов’язаний з підвищеним ризиком хвороб серця, нірок, а також діабету іншого типу. Головне пам’ятати: надлишок калію так само небезпечний, як і його недолік.

Не гнатися за харчовим різноманітністю

Дослідники з Університету Тафтса та Центру наук про здоров’я Університету Техасу дійшли цікавого висновку: у людей, які прагнуть до найрізноманітнішого раціону, в результаті більш повільний обмін речовин і вищий ризик ожиріння, а разом з ним — і ризик діабету. Важливо, щоби раціон був здоровим, а гнатися за різноманітністю зовсім не обов’язково і навіть шкідливо.

Їсти йогурт

Одна порція йогурту на день забезпечує зниження ризику діабету іншого типу на 18%, стверджують автори дослідження, проведеного у Гарварді. Пробіотики, яких багато в кисломолочних продуктах і особливо в йогурті, покращують чутливість до інсуліну та зменшують запальні процеси. Але важливо пам’ятати: справді корисні лише ті йогурти, в яких немає цукру, фруктових наповнювачів та інших підсолоджувачів.

Їсти два-три рази на день

Дробове харчування менш ефективно у профілактиці діабету, ніж трьох – і навіть дворазово-до такого висновку прийшли чеські дослідники. Учасники експерименту, які їли два рази на день, в результаті відчували собі краще, швидше втрачали лишню вагу, а їх рівень цукру в крові був нижчим.

Їсти хліб після їжі

Вас теж батьки привчили їсти будь-яку їжу з хлібом? Радимо трохи змінити порядок і з’їдати хліб останнім, в самому кінці трапези: за даними дослідження, опублікованого в Diabetes Care, це дозволяє загальмувати перетворення рафінованих вуглеводів у сахар і допомагає контролювати рівень глюкози.

Їсти фрукти

Якщо їсти чорницю, яблука або виноград двічі на тиждень, ваш ризик захворіти на діабет іншого типу знижується на 25%. Але пам’ятайте це вірно тільки для цільних фруктів, смузі і особливо фруктовий сік надають прямо протилежну дію.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!