Американські вчені розкрили фруктози для головного мозку.

Головна / unsorted / Американські вчені розкрили фруктози для головного мозку.

Дослідження американських вчених доводити, що одна з причин хвороби Альцгеймера — підвищений рівень фруктози у головному мозку.

Вчені з Медичного центру Аншутца Колорадського університету разом з колегами з Японії та Мексики висунули гіпотезу, що припускає, що причиною хвороби Альцгеймера може бути надмірна активація фруктози, виробленої в головному мозку.

Дослідники пов’язали розвиток хвороби, поширеної у розвинених країнах, з так званим західним стилем харчування, що призводить до надмірного метаболізму фруктози. Це також пояснює, чому у людей з діабетом та ожирінням хвороба Альцгеймера розвивається частіше.

“Ми припускаємо, що хвороба Альцгеймера – це сучасне захворювання, викликане змінами у дієтичному способі життя, при якому фруктоза порушує церебральний метаболізм і функцію нейронів”, – наводяться в прес-релізі медичного центру Аншутц слова провідного автора дослідження, доктора медицини, професора Річарда Джон (Річард Джонсон).

Автори статті — неврологи, нейрофізіологи та експерти з метаболізму цукру — зібрали дані з чисельних досліджень, що підтверджують зв’язок високого рівня фруктози в мозку з цією хворобою.

На думку вчених, головним джерелом фруктози в головному мозку є ендогенний церебральний синтез. Коли він орієнтований на метаболізм фруктози, вироблення мітохондріальної енергії сповільнюється, і її не вистачає для підтримання функціональності та життєздатності нейронів.

За іншим сценарієм, прогресуюча втрата мітохондріальної енергії — це наслідок постійного окисного стресу, пов’язаного з гіпометаболізмом глюкози. Кінцевий підсумок один — нестача енергії нейронам, їх дисфункція та смерть.

При цьому амілоїдні бляшки та нейрофібрилярні клубки, які традиційно вважаються центральними факторами, що викликають хворобу Альцгеймера, розглядаються авторами як наслідок — частина запальної реакції.

“Надаючи переконливі докази взаємозв’язку між фруктозою в мозку та хворобою Альцгеймера, ми хочемо вдохнути дослідників на продовження вивчення цієї теми”, – каже Джонсон.

Вчені сподіваються, що результати дослідження допоможуть створити нові методи профілактики та лікування, спрямовані на придушення внутрішньомозкового метаболізму фруктози.

Своїм найближчим завданням автори бачать пошук інгібіторів ферментів, які беруть участь у виробництві фруктози у мозку.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!