Червоне м’ясо (яловичина, свинина, баранина) та продукти переробки м’яса (ковбаса, сосиски) при надмірному вживанні та неправильній термічній обробці (змаження, копчення) є причиною багатьох захворювань, зокрема серцево-судинної системи (атеросклероз та його ускладнення) ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт), порушення обміну речовин, надмірної ваги та ожиріння, онкологічних захворювань. Про це повідомляють експерти Всесвітньої організації здоров’я.

Також, існує зв’язок між вживанням обробленого м’яса та раком кишечника за рахунок утворення канцерогенних нітрозоз’єднань. Насичені жири у червоному м’ясі пов’язані з підвищеним ризиком раку кишечника, ендометрії, лімфоїдних та гематологічних злоякісних опухолей.

Експерти ВООЗ радять вживати не більше 2 разів на тиждень червоне м’ясо та відмовитися від м’ясопродуктів (бекону, ковбас, сосисок тощо). Доведено, що молочно-рослинна їжа різко зменшує ризик розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань та ожиріння.

За словами дієтологів, набагато корисніше комбінувати різні джерела білка: рослинно-животного походження, а віддавати перевагу яйцям та молочним продуктам.