Чому людям все ж таки важливо вживати сахар

Головна / unsorted / Чому людям все ж таки важливо вживати сахар

“Шкідливо і навіть небезпечно для здоров’я – але все одно смачно!” — цей драматичний конфлікт точно описує наші відносини зі сладким. На біохімічному рівні механізм впливу цукру на організм сучасні дієтологи порівнюють із наркотичною залежністю. При цьому саме ті, хто жорстко обмежують свій раціон безвуглеводними дієтами (з нульовим вмістом цукру), найчастіше “зриваються” і постійно програють у цій боротьбі. Чому? Відповідь проста: цукри життєво необхідні для функціонування нашого тіла і мозку — потрібно лише пам’ятати про те, в якій формі їх можна споживати і в яких кількостях.

Найдоступніше джерело енергії

Наші клітини постійно потребують цукрі, а точніше — глюкози. Її молекули є ефективним паливом — джерелом тепла та енергії, що забезпечує нормальний перебіг усіх життєвих процесів. Загалом, основна мета нашого харчування, травлення, засвоєння та обміну речовин полягає у тому, щоб забезпечити клітинам організму безперебійне постачання глюкози — у необхідній кількості і протягом цілого дня.

Важливий нюанс: глюкоза міститься не лише в десертах, конфетах та інших шкідливих булочках. Наш організм уміє її витягувати майже з усіх харчових продуктів – як з вуглеводних, так і жирних чи білкових. За допомогою травних ферментів різноманітна їжа розкладається на прості молекули: амінокислоти, жирні кислоти, глюкозу. У такому вигляді корисні речовини засвоюються, і кров їх доправляє до кожної клітини нашого тіла. Далі основний обсяг глюкози організм спалює як паливо, а невеликий резерв відкладає у печінці і м’язах про всяк випадок, як “стратегічний запас”. Ми витрачаємо глюкозу, коли робимо фізичні та інтелектуальні зусилля (мозку, щоб опрацьовувати інформацію та приймати рішення, потрібно дуже багато енергії!), а коли її рівень у крові знижується, в організмі є два варіанти: знову щось з’їсти або (чого він дуже не полюбляє) перемикнутися на використання енергії з жирових запасів.

Чисте задоволення

Наш організм дуже піклується про те, щоб зберегти та поповнити свій енергетичний резерв — від цього прямо залежить його виживання. Саме тому він реагує гострим відчуттям задоволення, навіть ейфорії, коли до нього надходять продукти, які в концентрованому вигляді містять цукор. Цим і пояснюється його “наркотичний ефект”: ударна доза глюкози викликає викид серотоніну і приплив сил… але потім вони так само різко падають, провокуючи гострий стрес і непереборне бажання знову і знову їсти щось сладке. Простіше кажучи, сахар нам потрібний, щоб відчуватись задоволеними та щасливими — за умови, що зловживання ним не “розгойдує” вуглеводний обмін, а разом з ним і наші емоції.

Швидка допомога

Звичайний пісок або білі кубики рафінаду, які ми звикли називати словом “цукор”, складаються із сахарози. Це найбільш поширений, але не єдиний вид так званих швидких вуглеводів, які майже миттєво потрапляють у дах, викликаючи різкий стрибок рівня глюкози. Сахароза, фруктоза, лактоза, мальтоза та ін. — сімейство “простих цукрів” велике, і саме їх небезпечно вживати у великих кількостях та/або в чистому вигляді. Екстрений допінг у вигляді великої ложки меду, конфети або чашки сладкого чаю виправданий лише в разі, коли резерв глюкози у крові повністю истощений: сил немає, в очах темніші, запаморочення, руки і ноги охолонути та дрожать, організм на межі обмороку. Така “швидка допомога” дозволить прийти до тями, наприклад, якщо ви працюєте на знос і зовсім забули про їжу. Але форс-мажор не загрожує, якщо у раціоні буде достатньо “складних” чи “повільних” вуглеводів.

Необхідно і достатньо

Цільнозерновий хліб, рис, паста та інші страви з цільних зерен, соя та різні види бобових, свіжі овочі, фрукти та молочні продукти — всі вони містять “повільні” вуглеводи, які організм може використовувати протягом тривалої години, поступово і рівномірно використовуючи їх енергетичний потенціал . Нарешті необхідний рівень глюкози у крові залишається стабільним, глікемічних провалів і піків не виникає, а організм відчуває спокій, задоволення життям. І, зрозуміло, не панікує та нічого не відкладає у жировий запас!

Правила вживання цукру

Отже, запам’ятаємо кілька базових правил, щоби налагодити нормальні відносини з сахаром.

Їжте регулярно

Пропущені прийоми їжі викликають дефіцит глюкози у крові, тому організм терміново вимагатиме простого цукру — щоб якнайшвидше відновити свої резерви.

Додайте до свого раціону бобові, цільнозернові продукти, пасту “аль денте”: якщо невелику порцію такої страви з’їсти в першій половині дня, енергія складних вуглеводів буде рівномірно вивільнятися до самого вечора і безперебійно живитиме клітини тіла та мозку.

Уникайте екстремізму

Як відомо, найсолодшим здається саме заборонений плід — тому час від часу дозвольте собі з’їсти улюблену шоколадку. Жорсткі обмеження (і почуття провини, коли ми їх порушуємо) завжди викликають стресі і бажання підняти собі настрій за допомогою “шкідливих” продуктів.

Зробіть свої задоволення різноманітними

Якщо у дитинстві вас нагороджували конфетами за зразкову поведінку або гарну оцінку, зараз саме час перебудувати цей несвідомий рефлекс. Прогулянки на природі, спілкування, музика, творчість, спорт, секс чи просто обійми та поцілунки — у нас є безліч способів насолоджуватися життям, не пов’язаних з необхідністю “підсолодити” його. На кожне з цих чудових зайнять наш організм реагує щедрим вікідом серотоніну та інших ендорфінів, які вже не потрібно буде чимось “заїдати”.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!