Кукурудза — улюблені літні ласощі для безлічі людей, однак у дієтологів та адептів ЗСЖа ставлення до неї неоднозначне. Кукурудза багата на рослинний білок, хоча і неповноцінний, витаминами, мінералами та актіоксидантами — каротиноїдами, які надають їй яскраво-жовтого кольору. У той же час, злакова рослина містить пристойну кількість цукру, крохмаль, глютен і безліч інших речовин, користь яких дуже сумнівна. Чи може кукурудза бути корисною для організму і скільки її їсти, щоб не нашкодити здоров’ю, розповідаємо у нашому матеріалі, інформує sutura.org.ua

Корисні властивості

Своїм яскравим кольором кукурудза зобов’язана потужним природним антиоксидантам – каротиноїдам. Їх вміст у кукурудзі досить великий, що дозволяє їм захищати клітини організму від пошкодження вільними радикалами, зменшувати запалення та сповільнювати процеси старіння. Крім того, каротиноїди відіграють важливу роль у збереженні здорового зору — вони здатні запобігати віковій дегенерації очей і знижувати ризик утворення катаракти. Активні речовини у складі зерен кукурудзи значно покращують травлення, запобігають запаленню та захворюванню на желудочно-кишковий тракт — особливо кукурудза корисна для здоров’я кишечника.

Чому не варто їсти кукурудзу дуже часто

Кукурудза належить до крахмалистих овочів, а це означає, що у прагненні схуднути вона вам не помічниця. Крахмаль — полісахарид, у процесі перетравлення він перетворюється на глюкозу, яка, як відомо, у великих кількостях призводить до набору ваги і цілого ряду проблем зі здоров’ям. Сахар кукурудза теж містить у достатку, з чого випливає високе вуглеводне навантаження і немаленька калорійність.

Крім того, кукурудза містить антинутріенти — речовини, які не дозволяють витаминам та мінералам засвоюватися у вашому організмі. Так, наприклад, зерна кукурудзи багаті цинком, магнієм і марганцем, необхідні для правильного функціонування організму, але через фітинову кислоту (антинутрієнта), вони практично не засвоюються.

Відмовлятися від кукурудзи зовсім, особливо якщо ви її дуже любите, необов’язково. Просто вона повинна стоять в одному ряду з пирожними і картоплею фрі — тобто їсти її можна, але рідко і в невеликих кількостях.