Про це нам розповіла Тетяна Фіалкова – терапевт, експерт зі здорового харчування, дієтолог, член Асоціації дієтологів України, консультант у галузі спортивного харчування, фітотерапевт.

ПРОЗОРУ ЇЖА

Ця тепла страва складається з рисової лапші та фунчозі (лапші з сої), спаржі, деревних та коралових грибів, варених яєць, моркви, цвітної капусти, печериць, стручкової квасолі, паростків сої та брокколі. Рисова лапша, особливо в поєднанні з овочами, добре засвоюється. Страва виходить ситною, оскільки лапша на 2/3 складається з крахмалю, і корисною. Але три види грибів роблять “прозрачну” страву злегка важкуватим, тому до неї обов’язково треба подавати лимон або аджику, щоб покращити травлення. Власникам незагартованих шлунків і проблем зі ШКТ грибною лапшою краще не балуватися.

БІЛИЙ ЧАЙ

Для виготовлення білого чаю збирають тільки молоді бруньки, покриті білим ворсом – завдяки їм він і одержав свою назву. Зібраний чай проходить мінімальну обробку, тому в ньому зберігається велика кількість корисних мінеральних речовин, ефірні олії та кофеїн, який набагато корисніший за той кофеїн, який міститься в каві. Білий чай має природні антиоксидантні властивості, а також очищає організм, покращує настрій, зміцнює імунітет, заспокоює, допомагає впоратися з дратівливістю, розслабляє та позбавляє від утоми. Також напій має протизапальні та антибактеріальні властивості. Звідси висновок: білий чай – запорука здоров’я та гарного настрою, а також чудовий спосіб підтримати водний баланс організму.

Білий ворс на чайних бруньках потрібен не тільки для краси: в ньому містяться ефірні олії, завдяки яким такий чай добре угамовує жажду.

КИТАЙСЬКА АДЖИКА

Спеції, томат, перець чилі. Хороший, хоч і гострий спосіб покращити травлення. Однак якщо прекрасна китайська леді піклується про свою фігуру, то про китайську аджику вона повинна забути, оскільки ця страва викликає шалений апетит. Також під забороною аджика і для володарів хронічних захворювань ШКТ.

ЧАЙНІ ЧІПСИ

Рисові креветочні чіпси – гарна добавка до овочевих страв. А від їсти їх з чимось м’ясним не рекомендується, оскільки вони вже містять тваринний білок.

СУП З КОКОСОВИМ МОЛОКОМ

Є в китайській кухні страва на курячому бульйоні та кокосовому молоці з травами, курячим філе, креветковою пастою та грибами. Не суп, а тривожний сон дієтолога. З одного боку, бульйон (особливо приготування з домашньої та екологічно чистої курки) – це джерело вітамінів. До того ж екстрактивні речовини, якими він рясніє, підвищують кислотність, активно стимулюючи роботу травної системи. Але ось два тваринні білки в одній тарілці (креветковий та курячий), залиті кокосовим молоком – це неправильне і навіть шкідливе поєднання. Гриби – також важко засвоюваний продукт, який перетравлюється близько шести годин, а поєднання з креветковою пастою, курячим бульйоном та кокосовим молоком і зовсім стає неприступною для осади ферментами фортецею. Не зможуть вони переробити настільки складну страву, а підшлункова, яка звикла до борщів та бутербродів, просто “ойкне”. Що стане з нерозщепленою їжею? Ляже мертвим вантажем у кишечнику і буде псуватися.

КУНГ-ФУ ДЛЯ ЖЛУНКА

Сладкий салат із креветками та фруктами, в який кладуть яблуко, ананас, креветки та сладкий соус – дуже спірне блюдо. При цьому суперечки викликає саме ананас – сладкий фрукт, який неодмінно почне бродити в кишечнику, тому що ферменти не впораються з його розщепленням після боротьби зі всім іншим. До речі, настільки модна курка під ананасом така ж шкідлива, як і китайські ласощі, адже тваринний білок і сладкий фруктовий сік – абсолютно непоєднувані компоненти. Хочеться побалуватися екзотичною “шкідливістю”? З’їжте маленький кусочок, але не дивуйтеся метеоризму або розладу шлунка.

ХРЮШКА-САН

У складі цієї страви – пряні свинячі вушка, овочі (перець, огірок) та кунжутне насіння. Поєднання тваринного білка з овочами правильне, але від питання в тому, як приготовлені свинячі вушка. Якщо їх відварити або приготувати на пару (а може і на грилі), потім зміксувати з овочами у співвідношенні 1/3 – ваш шлунок скаже вам “се се” (спасибі). А якщо вушка обжарені в жирі і до того ж подаються на стіл кожен день, то не варто дивуватися, коли підшлункова залоза скаже вам “дзайдьєн”, тобто, “до побачення”. Тому людям, які страждають від захворювань ШКТ, вушками краще не балуватися, особливо навесні та осенью, коли загострюється хронічний гастрит та запалення жовчовивідних шляхів.

КОРИСНЕ МОРЕ

Салат з морською капустою та сиром тофу, помідорами, болгарським перцем, авокадо, олією. У цій страві далеко поєднання продуктів, і його можна їсти навіть дітям. При цьому заправка з рослинної олії не потрібна – достатньо соку авокадо. А ось додавання уксу або майонезу (щоб було смачніше і звичніше) зіпсує цю страву, зробивши її неприйнятною для людей, які страждають від запалення жовчного міхура та гастриту. Користь від такого салату очевидна: йод, яким багата морська капуста потрібний для синтезу гормонів щитовидної залози, про вітамінне багатство овочів і так все відомо, а ось соєвий сир тофу вартий особливої ​​уваги. У ньому багато фітоестрогену. Відомо, що естроген несе відповідальність за дітородіння, вироблення ряду ферментів та інші важливі функції. Проте всього має бути в міру, у тому числі й важливих гормонів. Естроген у великій кількості призводить до утворення кісток у яєчниках і виникненню мастопатії. Тому налягати на багаті естрогенні соєві продукти не варто. Однак цей запрет щодо жінок діє тільки до менопаузи. А ось після неї, коли в організмі утворюється незначна кількість естрогенів, на ласощі з тофу дієтологи дають зелений світло, адже через дефіцит цього гормону розвивається остеопороз (в основному хребта). Також через зниження вмісту естрогенів у багатьох жінок починаються “припливи” крові до шкіри обличчя, проблеми зі сном та інші. Сідати на тофу-дієту, звісно, ​​не варто – про зміни в раціоні краще проконсультуватися з лікарем.