У перекладі з латині хурма означає «їжа богів». Цей фрукт росте у теплому, сухому кліматі і є національним фруктом у Японії. Батьківщиною хурми вважається Північна частина Китаю, проте наразі хурму вирощують у Вірменії, Азербайджані, Грузії, Греції, Киргизії, Турції, Криму, Австралії, Америці та інших країнах. У всьому світі налічується понад 500 видів хурми, інформує sutura.org.ua

У наших краях хурма попадає на прилавки із приходом перших холодів. Це яскраво-жовтий фрукт, що росте на деревах подібно до слив, а на вигляд нагадує томат. Існує два основні сорти хурми – терпка, в’яжуча хурма та нетерпка хурма. Останній сорт є приємно сладким. Щоб уникнути гіркоти та терпкості хурму потрібно споживати, коли вона добре досягла.

Корисні властивості хурми

Хурма містить дуже багато корисних речовин, серед яких витамин А посідає перше місце, цей фрукт може забезпечити нас 55% здобовою нормою витамину. З хурми ми можемо також отримати до 21% добової норми витамину С, а ще марганець, фермент, необхідний для здорових слизових оболонок та шкіри, а також відомий захисний препарат проти раку легенів та ротової порожнини.

Хурма – це чудовий джерело клітковини, що відповідає за регулювання роботи організму. Фрукт має високий вміст витаминів групи В, від яких залежить метаболізм, а також достатній вміст міді та фосфору.

Цей маленький фрукт з низьким вмістом калорій та жирів містить усі види фітонутрієнтів, флавоноїдів та антиоксидантів, таких як катехіни (відомі своїми протизапальними властивостями, а також як речовина для захисту від кровотеч у невеликих кров’яних судинах), галокатохіні та бетулінову кислоту. опухолей. Інші потужні антиоксиданти, виявлені в хурмі, – це бета-каротин, лікопін, лютеїн та кріптоксантин.

Але не слід забувати, що хурма має високий вміст фруктози, тому людям з високим рівнем цукру в крові потрібно споживати хурму в помірних кількостях.

Поживна цінність 100г хурми:

  • Калорії – 70
  • Жирі – 0г
  • Трансжири – 0г
  • Холестерол – 0г
  • Натрій – 1г
  • Вуглеводи – 19г
  • Клітковина – 4 г
  • Білки -1 г
  • Глюкоза – 13г
  • Вітамін С – 13%
  • Вітамін А – 33%
  • Кальцій 1%

Хурма є одним з небагатьох продуктів, що руйнує клітини раку молочної залози без шкоди для нормальних грудних клітин, згідно з одним новим дослідженням. Вчені пояснили це флавоноїдним фісетином, присутнім у кількох фруктах та овочах, але особливо в хурмі. Фісетин вважають дуже важливим фактором у боротьбі з раковими клітинами кишківника та передміхурової залози.

Провітаміни хурми добре борються із злоякісними утвореннями і при лікуванні лейкемії. Ці ж речовини допомагають відновити нормальну діяльність головного мозку при енцефалітах та крововиливах, заспокоїти надмірно збуджену нервну систему, підвищити трудоспособність. Йод, що міститься в хурмі, є корисним при порушенні роботи щитовидної залози. Як засіб від болю в горлі при простудних захворюваннях можна скористатися розчином соку хурми та теплої води.

Також корисні речовини хурми позитивно впливають на лікування атеросклерозу, при цьому 100г фрукту – рекомендоване кількість для щоденного споживання.

Хурма широко використовується як косметичний засіб по уходу за обличчям схильним до вугрової висипки та розширених пор. Для цього необхідно м’якоть однієї ягоди змішати з одним яєчним жовтком. Отриману кашку нанести на обличчя, минаючи область навколо очей і рота, і залишити на 30 хвилин. Потім все змити теплою водою.