Чим може бути корисний темний шоколад: 7 основних властивостей

Головна / unsorted / Чим може бути корисний темний шоколад: 7 основних властивостей

Виготовлений з насіння какао-дерева, темний шоколад є одним з найкращих джерел антиоксидантів на планеті. Дослідження показують, що темний шоколад може покращити ваше здоров’я та зменшити ризик розвитку сердечних захворювань. Розглянемо 7 переваг темного шоколаду або какао для здоров’я, підтверджені наукою:

Дуже поживний

Якщо ви купуєте якісний темний шоколад з високим вмістом какао, то він насправді досить поживний. Він містить пристойну кількість розчинної клітковини та багатий на мінералі. 100-грамова плитка темного шоколаду з какао 70-85 % містить таку частку речовин від рекомендованої добової потреби людини:

  • 11 грамів клітковини;
  • 67% заліза;
  • 58% магнію;
  • 89% міді;
  • 98% марганцю.

У ньому також багато калію, фосфору, цинку та селену. Звичайно, 100 грамів – це досить багато, і вам не слід вживати його щодня. Усі ці поживні речовини також містять 600 калорій та помірну кількість цукру. Тому темний шоколад краще вживати в помірній кількості.

Профіль жирних кислот какао і темного шоколаду також чудовий. Жири здебільшого насичені та мононенасичені, з невеликою кількістю поліненасичених жирів. Шоколад також містить стимулятори, такі як кофеїн і теобромін, але навряд чи заставить вас не спати вночі, оскільки кількість кофеїну дуже мала порівняно з кавою.

Потужний джерело антиоксидантів

ORAC, властивий какао, означає “здатність абсорбувати радикалі кислорода”. Це показник антиоксидантної активності продуктів. Загалом, дослідники встановлюють набір вільних радикалів (поганих) у зразку їжі та дивляться, наскільки добре антиоксиданти у їжі можуть “знешкодити” радикалі. Біологічна значущість значень ORAC піддається сумніву, тому що вони вимірюються у пробірці і можуть не мати такого ж ефекту в організмі. Варто згадати, що сирі необроблені какао-боби належать до числа продуктів із найвищими показниками, які були протестовані. Темний шоколад багатий на органічні сполуки, які є біологічно активними і діють як антиоксиданти. До них, серед іншого, належать поліфенолі, флаванолі та катехіні. Одне дослідження показало, що какао та темний шоколад мають більшу антиоксидантну активність завдяки поліфенолам та флаванолам, ніж будь-які інші протестовані фрукти, у тому числі чорниця та ягоди асаї.

Поліпшує кровообіг і знижує кров’яний тиск

Флаваноли у темному шоколаді можуть стимулювати ендотелій, слизову оболонку артерій, виробляти оксид азоту (NO). Одна з функцій NO — надсилати в артерії сигнали розслаблення, що знижує опір кровотоку і, отже, знижує кров’яний тиск. Багато контрольованих досліджень показують, що какао та темний шоколад можуть покращити кровообіг та знизити кров’яний тиск, хоча ефекти зазвичай незначні. Однак одне дослідження на людях з високим кров’яним тиском не показало жодного ефекту, тож ставтеся до всього цього зі скептицизмом.

Підвищує рівень ЛПВЩ і захищає ЛПНЩ від окислення

Споживання темного шоколаду може зменшити кількість факторів ризику розвитку серцевих захворювань. У контролованому дослідженні було виявлено, що какао-порошок значно знижує рівень окисленого холестерину ЛПНЩ у чоловіків. Він також підвищив рівень ЛПВЩ та знизив загальний рівень ЛПНЩ у людей з високим рівнем холестерину. Окислення ЛПНЩ означає, що ЛПНЩ (“поганий” холестерин) вступивши в реакцію зі вільними радикалами. Це робить частинку ЛПНЩ реактивною та здатною пошкодити інші тканини. Цілком очевидно, що какао знижує рівень окисленого ЛПНЩ. Воно містить безліч потужних антиоксидантів, які потрапляють у кровотік та захищають ліпопротеїни від окисного пошкодження. Темний шоколад також може знизити інсулінорезистентність, яка є ще одним поширеним фактором ризику розвитку багатьох захворювань, таких як хвороби серця та діабет.

Знижує ризик розвитку серцевих захворювань

Хімічний склад темного шоколаду, мабуть, має високий захист від окислення ЛПНЩ. У довгостроковій перспективі це повинно призвести до того, що в артеріях залишиться набагато менше холестерину, що призведе до зниження ризику розвитку серцевих захворювань. Фактично, кілька довгострокових наглядових досліджень показують досить різке поліпшення. У дослідженні 470 літніх чоловіків було виявлено, що какао знижує ризик смерті від серцевих захворювань на колосальні 50 % за 15-річний період. Інше дослідження показало, що вживання шоколаду два або більше разів на тиждень знижує ризик утворення кальцинованих бляшок в артеріях на 32 %. Найменше вживання шоколаду не мало ніякого ефекту. Ще одне дослідження показало, що вживання чорного шоколаду більше ніж 5 разів на тиждень знижує ризик розвитку серцевих захворювань на 57 %. Звичайно, ці три дослідження є наглядовими, тому неможливо довести, що саме шоколад знизив ризик. Однак, оскільки біологічний процес відомий, цілком ймовірно, що регулярне вживання темного шоколаду може знизити ризик розвитку серцевих захворювань.

Захищає вашу шкіру від сонця

Біоактивні сполуки темного шоколаду також можуть бути корисними для вашої шкіри. Флавоноїди можуть захистити від сонячних лучів, покращити приплив крові до шкіри та збільшити щільність та зволоження шкіри. Мінімальна еритемна доза (MED) — це мінімальна кількість УФ-В-променів, потрібна для того, щоб викликати почервоніння шкіри через 24 години після впливу. В одному дослідженні за участю 30 людей MED більш ніж підвоївся після споживання темного шоколаду з високим вмістом флавоноїдів протягом 12 тижнів. Якщо ви плануєте відпустку на пляжі, поміркуйте про те, щоб їсти темний шоколад у попередні тижні та місяці.

Поліпшує роботу мозку

Гарні новини ще не закінчились. Темний шоколад також може покращити роботу вашого мозку. Одне дослідження здорових добровольців показало, що вживання какао з високим вмістом флавоноїдів протягом п’яти днів покращує приплив крові до мозку. Какао також може значно покращити когнітивні функції у літніх людей із психічними розладами. Це може покращити швидкість мовлення та покращити кілька факторів ризику розвитку захворювань. Крім того, какао містить стимулюючі речовини, такі як кофеїн і теобромін, що може бути ключовою причиною того, що воно може покращити функцію мозку у короткостроковій перспективі.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!