Майонез, найвідоміший соус, до якого прихильники здорового способу життя як і раніше ставляться з упередженням. Здавалося б, калорійність майонезу менша, ніж калорійність тієї ж оливкової олії — то чому ж оливкову олію так активно радять дієтологи, а майонез вважається мало не табу у «ЗСЖ»?

Ось кілька конкретних причин, чому краще не їсти майонез, особливо покупок.

Нейтралізує природний смак

Майонез є одним із найсильніших підсилювачів смаку. Харчові рецептори так звикають до нього, що перестають сприймати їжу без добавки цього соусу і насолоджуватися її природним смаком. Виникає шкідлива звичка додавати майонез у будь-яку несладку їжу, і з цим важко боротися, інформує sutura.org.ua

Майонез відучує насолоджуватися натуральним смаком їжі.

Розпалює апетит

Через високий вміст простих жирів і підсилювачів смаку майонез підвищує вміст глюкози у крові. А підвищений вміст цукру в крові провокує вовчий апетит і бажання навернути макарошок з майонезом. Таке вісь порочне коло.

Псує фігуру

Так, у рослинній олії калорій більше в середньому на 50%. Але щоб заправити, наприклад, миску салату, масла потрібно набагато менше – воно рідке, легше розподіляється, а надлишки накопичуються на дні миски.

Якщо їсти майонез епізодично, не більше 1 столової ложки на день, шкоди для здоров’я та фігури не буде. Але оскільки, як уже говорилося вище, він розпалює апетит і викликає звикання, і триматися в цих рамках дуже складно. Там, де можна було вжити 100 калорій, разом з майонезом ми з’їдаємо 200, що для одиничного приймання їжі зовсім небагато, але якщо це не виняток, а правило, результат швидко відбивається на животі та боках.

Засмічує організм холестерином

Домашній майонез демонізувати не варто. Він жирний, але складається з зрозумілих і корисних продуктів: зазвичай це яйця, олія, гірчиця, лимонний сік, трохи цукру та солі. А ось у покупний майонез додають емульгатори та консерванти. Одним з головних емульгаторів на виробництві є яєчний порошок, продукт з дуже високим вмістом холестерину. Відкладення холестерину на стінках судин особливо небезпечне для літніх людей з атеросклерозом, ожирінням та гіпертонією.

Б’є по підшлунковій

Рясна жирами їжа, ще й у поєднанні з великою кількістю шкідливих «єшок», що з часом накопичується в організмі, дратує підшлункову залозу. Тим більше що майонез зазвичай вживається в компанії з і без того досить важкою їжею: пельмені, макарони, м’ясо, ситні салати на зразок олів’є. Регулярне вживання майонезу у великих кількостях загрожує загостренням панкреатиту.

У краплі ліки, а у ложці яд. Вживати майонез у їжу не смертельно, головне, знати міру, шанобливо читати склад магазинного соусу, а краще навчитися готувати його чи інші соуси самим.