Чи можна пити всім?

Молоко та молочні продукти включені у всі існуючі офіційні світові рекомендації щодо харчування. Йогурті, сир, кефір – все це можна і корисно пити та їсти. У них міститься повноцінний протеїн, кальцій та витамини. Молочні продукти не виключаються з раціону, навіть якщо у вас непереносимість молочного цукру – лактози. У таких випадках рекомендуються тверді сири або йогурти – у них вона вже ферментована бактеріями. Єдиний випадок, коли молоко дійсно не можна – це аллергія на молочні білки, які є в коров’ячому молоці, інформує sutura.org.ua

У той же час пити молоко, якщо ви його не любите, зовсім не обов’язково. По-перше, ви можете отримати кальцій з будь-яких інших молочних продуктів, які вам більше подобаються, наприклад, сиру, кислого молока або айрану. Якщо ви взагалі не хочете нічого з перерахованого – ви можете заповнити дефіцит за рахунок м’яса птиці, риби, вівсянки, горіхів.

Викликає прищі?

Сважається, що проблеми зі шкірою можуть виникати через неправильне харчування: якщо ви їсте багато сладкого та жирного. В останні роки у розвитку акне звинувачують також знежирене молоко. Деякі дані показують, що така зв’язок є. Акне – це хвороба, яка виявляється запаленням волосяного фолікула та сальних залоз. Насправді переконливих доказів того, що якісь продукти можуть призвести до проблем зі шкірою, немає.

Дослідження, які виявляли зв’язок між акне та молоком, мають невисокий рівень доказовості: наука вважає, що головні причини – це все-таки порушення вироблення гормонів та неправильне використання косметики. Американська академія дерматології не рекомендує спеціально змінювати раціон і виключити з нього ті чи інші продукти – дотримуйтесь звичайного збалансованого харчування, в якому є всі здорові продукти: овочі, фрукти, орехи, молочні продукти, бобові, зелень, рослинні олії та скорочуйте кількість переробленої їжі.

Підвищує рівень холестерину?

Дієтологи часто радять їсти менше насичених жирів – вони є у всіх молочних продуктах і в м’ясі. По-перше, вони призводять до підвищення рівня “поганого” холестерину в крові, по-друге, збільшують ризик коронарних хвороб. Останні дослідження ставлять під сумнів однозначний вред насичених жирів. Вони показали: якщо обмежувати ці жири у раціоні, холестерин справді знижується, але ризик ішемічної хвороби серця залишається колишнім.

Офіційні рекомендації не виключають молочних продуктів навіть при артеріальній гіпертензії, коли судини особливо уразливі. Щоправда, вчені радять віддавати перевагу маложирним ферментованим продуктам, наприклад, йогуртам, кефіру, нежирному сиру. Такі продукти мають пробіотичні властивості – вони покращують мікрофлору кишечника, за рахунок чого відбувається зниження запалення у коронарній системі.

Зміцнює кістки?

Але тільки у дітей і людей до 30 років. Саме в цей час відбувається мінералізація кісток – у них накопичується кальцій. Тому так важливо отримувати з їжі, насамперед – з молочних продуктів. Хоча споживання молочних продуктів і вітається в середньому та старшому віці, але воно не покращить стан скелета.

Вчені провели метааналіз даних шести великих досліджень, у яких взяло участь 200 тисяч осіб. Він показав, що зв’язку між молоком та поліпшенням здоров’я кісток у дорослих людей немає. Шведське дослідження, в якому брали участь 45 тисяч чоловіків та 61 тисяча жінок у віці 39 років показали аналогічні результати. Ніякого сенсу немає і в споживанні молока, яке спеціально збагачують витамином D, це ніяк не впливає на мінералізацію кісток.

Чи можна додавати до кофе?

Так, каву з молоком пити можна – ви не захворієте і не помрете. У світових рекомендаціях немає жодних заборон на це поєднання продуктів, так само як немає обмежень на чай з молоком. Молоко не знижує кількість антиоксидантів у цих напитках. Але все ж таки не варто забувати, що воно збільшує їх калорійність.

Провокує алергію?

Не варто плутати непереносимість лактози з алергією – це різні проблеми, які вимагають різної корекції раціону. Аллергія виникає, якщо імунна система “відкидає” білки з коров’ячого молока. В основному вона зустрічається у дітей, коли починають вводити в раціон молочні продукти, і виявляється висипом, набряками губ, кольками, рвотою, може з’явитися екзема

Як зрозуміти, що у вас непереносимість лактози?

Коли ви їсте молочні продукти, в організм надходить молочний сахар – лактоза. Щоб його розщепити, виробляється спеціальний фермент – лактаза. Він розбиває сахар на дві частини – глюкозу та галактозу, які надходять у дах. Ген, відповідальний за вироблення цього ферменту, є практично у всіх народів, які через свою історію займалися скотарством і вживали молочні продукти. Наприклад, понад 90% голландців, шведів, австралійців і понад 50 % слов’янських народів протягом усього своєї життя п’ють молоко без побічних ефектів.

У народів, які обходилися без молока – японців, китайців, індіанців, ескімосів, – така генетична мутація не сформувалася. Їхня травна система не може розщепити молочний сахар – він залишається в кишечнику, де на нього “нападають” бактериї. Через це починається справжня “битва”, яка супроводжується газоутворенням, нудотою та діареєю. Якщо у вас бувають такі симптоми після молока, можна здати спеціальний аналіз на непереносимість лактози.

Не потрібно демонізувати молоко

Не бойтесь сиру, кефіру – такі продукти корисні і входять до групи здорових. Але якщо ви їх не любите – не треба собі змушувати. Не ігноруйте потреби свого організму – хочеться молока – випийте його, якщо вас нудити від кефіру – не треба насильно вливати його у собі “для здоров’я”.