Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Діабет 2 типу: соя знижує ризик хвороб серця у діабетиків
Споживання соєвих продуктів покращує показники серцево-судинної системи у пацієнтів з діабетом 2 типу, показавши метааналіз 22 досліджень.
Можливе позитивне вплив соєвих продуктів на кардіометаболічне здоров’я обговорюється вже давно. Метою потокового метааналізу (оцінка декількох досліджень) було визначити вплив споживання соєвих продуктів на фактори ризику серцево-судинних захворювань у пацієнтів з діабетом 2 типу.
Було оцінено 22 рандомізовані контрольовані дослідження.
З цією метою автори дослідження виконують пошук у PubMed, Scopus, Embase та кокранівській бібліотеці за релевантними ключовими словами.
У метааналіз були включені всі рандомізовані контрольовані випробування (РКД), в яких вивчали вплив споживання соєвих продуктів на фактори ризику серцево-судинних захворювань у пацієнтів з діабетом 2 типу.
Споживання соєвих продуктів призвело до значного зниження сироваткових концентрацій:
- Тригліцериди (різниця: -24,73 мг/дл; 95% довірчий інтервал, ді: від -37,49% до -11,97%)
- Загальний холестерин (різниця: -9,84 мг/дл; 95% ДІ: -15,07, -4,61)
- Холестерин ЛПНЩ (різниця: -6,94 мг/дл; 95% ДІ: від -11,71 до -2,17)
- С-реактивний білок (CRP) (різниця: -1,27 мг/л, 95% ДІ: від -2,39 до -0,16)
Аналізи підгруп показали значне зниження рівня цукру в крові на щастя після вживання сої у пацієнтів з підвищеним рівнем цукру в крові на натщесерце на початку дослідження (більше 126 мг/дл) та у пацієнтів, які отримували більшу кількість сої (більше 30 г/день). Соєві продукти знижували систолічний артеріальний тиск у пацієнтів з високим артеріальним тиском (більше 135 мм рт. ст.).
Результати показують, що вживання соєвих продуктів може покращити параметри серцево-судинної системи у пацієнтів з діабетом 2 типу, особливо у пацієнтів з поганим вихідним профілем ризику.
Джерело glamour.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!