Сахарний діабет або діабет (DM) – це група метаболічних захворювань, що характеризуються високим рівнем цукру в крові, що охоплює тривалий період години. Симптоми цього стану включають підвищений голод, підвищену жагу і часті січовипускання, а також збільшення ваги. Якщо його не лікувати, діабет може призвести до ряду ускладнень, які можуть бути гострими чи хронічними. Гострі ускладнення діабету включають некетонову гіперосмолярну кому і діабетичний кетоацидоз. З іншого боку, довгострокові ускладнення включають, зокрема, пошкодження очей, виразки стоп, серцево-судинні захворювання, хронічну ниркову недостатність та інсульт, інформує sutura.org.ua

Згідно з Довідковим керівництвом, запобігання і контроль цукрового діабету, не потребує життя в обмеженнях. Згідно з публікацією, можна їсти смачну та збалансовану їжу, яка налаштована на те, щоб підвищити енергію та настрій.

Одним з важливих елементів діабетичної дієти є здорове харчування, щоб покращити свої енергетичні рівні, настрій та загальне відчуття благополуччя. На думку експертів, можна знизити рівень цукру в крові, втративши від 5 до 10 відсотків своєї ваги, на додаток до зниження рівня холестерину та артеріального тиску.

При виборі продуктів для діабетичної дієти джерела їжі повинні бути насичені клітковиною, а не цукром. Коричневий рис або дикий рис можна вибрати замість білого рису, а білий картопля можна замінити на цвітну капусту, солодку картопля та зимову тыкву. Макарони з цілісної пшениці можна використовувати при приготуванні їжі замість звичайної пащі, а білий хліб можна замінити на цільнозерновий. При виборі зернових рекомендується вибирати з високим вмістом клітковини та низьким вмістом цукру. Людина повинна також вибирати овес замість миттєвої вівсянки, а пластівці з висівками з низьким вмістом цукру слід вибирати замість кукурудзяних пластівців. Потім горох чи листову зелень можна приготувати для легкої їжі замість кукурудзи.

Згідно з даними Medical News Today, дієта для людей з цукровим діабетом не повинна бути повністю без цукру, згідно з публікацією необхідно регулярно приймати їжу, щоб запобігти флуктуації рівня глюкози в крові, коли їжа затримується чи пропускається через роботу чи тривале подорож. Насичені та транс-жири повинні бути зменшені, тому можна їсти птицю та рибу без шкіри. Приготування на грилі найкраще для людей з діабетом, а не змажену їжу. Риба також є відмінним джерелом омега-3, тому лосось, сардина, оселедець, форель і скумбрія можна їсти двічі на тиждень або більше, якщо це необхідно. З молочних продуктів можна вибрати знежирене молоко та молочні продукти з низьким вмістом жиру (один відсоток) проти молока з високим вмістом жиру. Також важливо зменшити сіль, оскільки це може збільшити можливості гіпертонії. Тим людям, які п’ють алкоголь, це треба робити помірковано. Згідно з публікацією, жінки повинні мати не більше одного напою на день, у той час як чоловіки не повинні пити більше двох на день. Комерційно приготовлені продукти для лікування діабету не рекомендуються, оскільки вони можуть бути дорогими.

Поряд з вищезазначеною дієтою для діабетичного індивідуума, цукровий діабет може поєднуватися з адекватним відпочинком та відповідними управами. Крім того, важливо проконсультуватися зі своїм лікарем для отримання належної медичної оцінки та рекомендацій для здоров’я.