Дієта для тих, у кого проблеми з підшлунковою залозою
Коли в організмі відбувається збій, страждає не тільки загальне самопочуття, а й стан усіх органів, адже саме їх зв’язок забезпечує повноцінну роботу системи. Підшлункова залоза, як вважають багато хто, недаремний орган і від її здоров’я залежить вироблення ферментів, відповідальних за перетравлення їжі, а також інсуліну, нестача якого може призвести до цукрового діабету.
Тільки від захворювань підшлункової ніхто не застрахований – у шкірного може відбутися збій, який можна скорегувати правильним харчуванням. Розповімо, якої варто дотримуватися дієти при хворобах підшлункової залози.
Як виявляються хвороби підшлункової залози
Найпоширенішим захворюванням, яке вражає підшлункову залозу є панкреатит (зазвичай, хронічний). Часто він виникає після перенесеної гострої патології і характеризується чергуванням загострення та ремісії. Захворювання характеризується запальним ураженням підшлункової залози, зміною секреторної функції, здавленням прилеглих органів та закупоркою проток. Як результат – серйозний збій роботи кишечника та всіх органів.
У період загострення панкреатит проявляється у вигляді болю, тошноти, рвоти, відсутності апетиту. Людині не те що не хочеться їсти, їй просто дуже важко ходити, лежати, сидіти.
Зняти напад можна тільки в лікарні за допомогою крапельниць, уколів, суворої дієти та прийому лікарських препаратів. Ігнорувати симптоми в жодному разі не можна, оскільки вчасно не надана медична допомога може обернутися сумними наслідками.
Дозволені та заборонені продукти
При захворюваннях підшлункової залози назначають щадну дієту, яка повністю виключає спиртні напої, жирну, солодку та змажену їжу, а також продукти, що містять прості вуглеводи, екстрактивні речовини та грубу клітковину. Дієтологи радять приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями, щоб вона легко перетравлювалася та не перевантажувала підшлункову залозу.
Їжу готують виключно на пару, варять чи тушкують, запікають. Перед вживанням обов’язково охолоджують до температури 30-60 градусів – це дозволяє не допустити подразнення шлунка та навантаження на залози травлення.
Сіль у раціоні рекомендується мінімізувати, а якщо вийде — зовсім виключити хоча б на першу годину, доки робота органу не прийде в норму. Як основні продукти варто приділити особливу увагу тим, які багаті білком (він повинен становити 1/3 раціону) — м’ясо, риба, молочні продукти. Енергетична цінність дієти для підшлункової залози не повинна перевищувати 1800 ккал.
Переважно увагу варто приділяти рідкій та напіврідкій їжі у вигляді каш, пюре, супів… Строгу дієту при хворобах підшлункової залози варто дотримуватись близько 2-3 тижнів після нападу, після чого можна поступово розширювати меню та загалом повернутися до звичного раціону.
При дієті для підшлункової залози дозволяється вживати підсушений пшеничний хліб, овочі та круп’яні супи, варені та свіжі овочі (крім капусти), м’ясо, птицю та рибу нежирних сортів, варені яйця або у вигляді омлету, кисломолочні продукти, крупи, вироби з тесту з муки вищих сортів, некислі фрукти та ягоди, натуральні киселі, компоти та соки, вершкове масло та рослинну олію.
Не забувайте дотримуватися пітного режиму, оскільки захворювання підшлункової залози супроводжуються великою втратою води. Рекомендується випивати не менше 2-х літрів чистої води на день — вона і поновить баланс, і налагодити роботу кишківника.
Під час загострення панкреатиту варто повністю виключити і мінімізувати вживання надалі газованої води, житнього хліба, змажених, сладких, жирних, острих та копчених продуктів, консерв, надто холодних та гарячих страв, здобних булочок, міцних бульйонів та наваристих супів, фаст-фуду, жирних сортів риби, м’яса та птиці, яєць некруто і у вигляді яєчні, пирогів, маринадів, кислих ягід і фруктів, кави та какао.
Дієта при підшлунковій залозі: недельний рацион
Понеділок
- Завтрак: вівсяна каша, слабкий і несладкий чай.
- Інший завтрак: картопляні або морквяні котлети на пару.
- Обід: овочевий суп-пюре, відварна риба чи курка.
- Полудень: печені яблука.
- Ужини: парові овочі та фрикадельки.
Вівторок
- Завтрак: паровий омлет та компот.
- Інший завтрак: запечені овочі.
- Обід: молочний суп.
- Полудень: сирна запіканка.
- Ужин: картопляні пюре з відвареним м’ясом, фруктовий сік.
Середа
- Завтрак: гречана каша, несладкий чай.
- Інший завтрак: склянка кефіру чи нежирного йогурту без добавок.
- Обід: відварені овочі та риба, склянка киселю.
- Полудень: домашнє вівсяне печене та компот.
- Ужин: овочеве пюре.
Четвер
- Завтрак: рисова каша, чай.
- Інший завтрак: сухарики із відваром шиповника.
- Обід: гарбузовий суп-пюре з паровим м’ясом.
- Полудень: омлет і склянка морсу.
- Вечеря: тушковане рагу з кролика.
П’ятниця
- Завтрак: манна каша, компот.
- Інший завтрак: варене куряче м’ясо, трав’яний відвар.
- Обід: нежирний рибний суп.
- Полудень: запечені фрукти.
- Ужин: відварна телятина з рисом.
Субота
- Завтрак: сирна запіканка та склянка несладкого чаю.
- Інший завтрак: фруктовий салат.
- Обід: парові котлети та відварні макарони з муки вищого ґатунку.
- Полуденок: сухарики з натуральним йогуртом.
- Вечеря: тюфтелька з гречаною кашею та кисіль.
Тиждень
- Завтрак: молочний суп та склянка фруктового соку.
- Інший завтрак: сир із молоком.
- Обід: варене м’ясо та гречаний суп.
- Полудень: кисіль із сухариками.
- Ужин: моркв’яний сік і рибна запіканка.
Така дієта не тільки допомагає знизити навантаження на підшлункову залозу, але й налагодити роботу кишківника, виводити з організму шлаки та токсині, допомагає схуднути та привести своє тіло до ладу.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!