Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Дієта при цукровому діабеті 2 типу – меню на тиждень + рецепти дієтичних страв
Як показує досвід і практика, вчасно проведене лікування, застосування дієт, дозволяє уникнути маси опасностей і прожити довгу і щасливу життя звичайного людини.
Здавалося б, що може бути простішим – виключаємо з раціону харчування всі продукти, які провокують підвищення рівня цукру в крові і все, що діабет не буде розвиватися і не створюються проблеми. Але вся проблема в тому, що такі голодні дієти не в змозі витримати не те, що хвора на діабет людина, а здоровому це не під силу. Все, що необхідно робити – це дотримуватися меню та режиму харчування, тщательно записувати всі результати у свій щоденник і відповідно до отриманих даних, коректувати дієту, кількість продуктів.
Дієта при діабеті 2 типу – це вже не та міра, яку ви можете тимчасово застосовувати, це все ваше подальше життя і від того, наскільки ви готові дотримуватися всіх правил дієти, і буде залежати якість і тривалість життя.
Найголовніше правило – неухильне дотримання меню і режиму харчування і тільки в цьому випадку ви уникнете ускладнень, отримаєте ефективні результати.
Як свідчить статистика – майже вісімдесят відсотків діабетиків з іншим типом – це люди, які страждають на ожиріння, тому харчування має бути низькокалорійним для того, щоб вес хворого швидко стабілізувався та повернувся до норми.
Інше правило – запобігання підвищення цукру після їди, іншими словами, хворі не повинні допускати появи постпрандіальної гіперглікемії.
Коли людина, що страждає на діабет, бере себе в руки і худне, він не тільки домагається основної мети – зниження рівня цукру в крові, але і зменшує показники холестерину, нормалізує артеріальний тиск.
Важливо знати: хворі на діабет 2 типу повинні харчуватися невеликими порціями 5-6 разів на день, що дозволяє перемогти почуття голоду, стабілізувати рівень цукру. Зменшується ризик появи гіпоглікемії. У цей же час, хворий може харчуватися і тричі на день, одержуючи такі ж позитивні результати, але тут все залежить від індивідуальних особливостей організму хворого на діабет.
Якщо у діабетика немає лишньої ваги тіла, то обмежувати для себе калорійність у їжі не варто, просто необхідно суворо дотримуватися сахару в крові в нормі – практикується дробове харчування та відмова від прийому в їжу простих вуглеводів.
Раціон дієти
При застосуванні дієти всім без винятку, як з нормальною вагою, так і з надмірною, рекомендується включити до свого раціону харчування:
у помірних кількостях якісні рослинні жири;
морепродукти та рибу;
клітковину різного типу (хліб, зроблений з муки грубого помелу, зелень, овочі, фрукти).
Слід дотримуватися збалансованості вмісту в їжі основних питних речовин:
вуглеводів (складних) від 5 до 55%;
жирів (бажано рослинних), але не вище ніж 30%;
білків (як рослинного, так і тваринного походження) від 15 до 20%.
Кількість технологічно оброблених жирів, таких як маргарин, соуси, кондитерські вироби, необхідно максимально скоротити, по можливості, взагалі позбутися. Ці речовини провокують атеросклероз, онкологічні захворювання, порушення в імунній системі.
Заборонені продукти харчування при дієті для 2 типу:
ковбасні вироби;
майонез та сметана;
напівфабрикати;
баранина та свинина;
молочні продукти з високим вмістом жиру;
твердий жирний сир.
Дозволені продукти:
продукти з вмістом клітковини;
молочні та кисломолочні продукти (не жирні);
м’ясо та риба (не жирний);
злакові;
овочі та фрукти з низьким вмістом цукру.
Важливо знати: не менш значущим при дотриманні дієти є процес обробки продуктів, під час якого ви повинні удаляти жир з м’яса, з птиці знімати шкіру, готувати на пару, гасити і запікати, краще у власному соку або в 1 ст.л (15 гр ) рослинної олії.
Меню дієти на 7 днів
понеділок
Завтрак: салат з моркви 70 гр, олія 5 гр, молочна геркулесова каша 200 гр, чай не сладкий;
Інший завтрак: чай не сладкий, яблуко;
Обід: овочевий борщ 250 гр, салат овочевий 100 гр, рагу овочеві 70 гр, хліб;
Полудень: не сладкий чай, апельсин;
Ужин: запіканка сирна 150 гр, свіжий горошок 70 гр, чай;
Друга вечеря: кефір 200 гр.
вівторок
Завтрак: салат з капусти 70 г, відварна риба 50 г, чай не сладкий, хліб;
Інший завтрак: тушковані овочі 100 г, чай;
Обід: овочевий суп 250 гр, відварна курка 70 гр, хліб, яблуко, компот;
Полудень: сирники сирні 100 гр, відвар шиповника;
Ужин: м’ясні котлети на пару 150 гр, яйце, хліб;
Друга вечеря: кефір.
Середа
Завтрак: каша гречана 150 г, нежирний сир 150 г, чай;
Інший завтрак – компот із сухофруктів;
Обід: відварне м’ясо 75 гр, овочеве рагу 250 гр, тушкована капуста 100 гр, компот;
Полудень: яблуко;
Ужин: м’ясні тефтелі 110 гр, овочі тушковані 150 гр, хліб, відвар шиповника;
Друга вечеря: йогурт.
четвер
Завтрак: відварений буряк 70 гр, рисова каша 150 гр, сир 1 кусок, кава;
Інший завтрак: грейпфрут;
Обід: рибний суп 250 г, кабачкова ікра 70 г, відварене куряче м’ясо 150 г, хліб, лимонад домашній без цукру;
Полудень: салат з капусти 100 гр, чай.
Ужин: гречана каша 150 гр, салат з овочів 170 гр, хліб, чай;
Друга вечеря: молоко 250 гр.
П’ятниця
Завтрак: салат із яблука та моркви, нежирний сир 100 гр, чай, хліб;
Інший завтрак: яблуко, компот із сухофруктів;
Обід: овочевий суп 200 гр, м’ясний гуляш 150 гр, овочева ікра 50 гр, хліб, компот;
Полудень: фруктовий салат 100 г, чай;
Ужин: риба запечена 150 гр, пшоняна каша на молоці 150 гр, хліб, чай;
Друга вечеря: кефір 250 гр.
субота
Завтрак: молочна геркулесова каша 250 гр; моркв’яний салат 70 гр; хліб, кофе;
Інший завтрак: грейпфрут, чай;
Обід: вермішелевий суп 200 гр, тушкована печінка 150 гр, відварений рис 50 гр, хліб, компот;
Полудень: салат із фруктів 100 гр, вода;
Ужин: перлова каша 200 гр, кабачкова ікра 70 гр, хліб, чай;
Друга вечеря: кефір 250 гр.
тиждень
Завтрак: гречана каша 250 гр, нежирний сир 1 шматок, тушкована свекла 70 гр, хліб, чай;
Інший завтрак: яблуко, чай;
Обід: суп з квасолі 250 гр, плов з куркою 150 гр, тушковані баклажані 70 гр, хліб, морс з журавлиною;
Полудень: апельсин, чай;
Ужин: каша з гарбуза 200 гр, м’ясна котлета 100 гр, салат з овочів 100 гр, хліб, компот;
Друга вечеря: кефір 250 гр.
дієтичні рецепти
Як ми раніше зазначили, дієтичне харчування при діабеті 2 типу, що включає в себе і правильні процеси обробки продуктів – бажано готувати на пару, відварювати, тушкувати та запікати страви. Якщо ви хочете при цьому використовувати олію, то її можна додати не більше 1 ст.л (15 гр) і то, в самому кінці готування, щоб цей продукт не втратив своїх корисних речовин і не перетворився на шкідливе речовину.
Суп із квасолі
Вам буде потрібно:
бульйон овочевий 2 л;
фасоль стручкова горсть;
зелень;
картопля 2шт.
Довести до кипіння бульйон, додати дрібно нарізаний лук, картопля, проварити 15 хвилин; додати квасолю, через 5 хвилин після закипання, вимкнути вогонь, додати зелень.
Тушковані овочі
Вам буде потрібно:
кабачок 1шт;
перець болгарський 2шт;
помідор 2шт;
лук ріпчастий 1шт;
капуста;
баклажан 1шт;
овочевий бульйон 500 мл.
Усі інгредієнти нарізати кубиками та помістити в кастрюлю, залити бульйоном і поставити в духовку. Гасіті 40 хвилин при температурі 160 градусів.
Морс з журавлині
Морс з клюкви готується в 2 л води без цукру з розрахунку на склянку ягоди. При прийомі морсу можна додавати в нього чайну ложку меду.
Дієта сприяє нормалізації всіх процесів за рахунок того, що з їжею надходить невелика, що не критична кількість вуглеводів, діабет не прогресує і на його тлі не розвиваються ускладнення та інші захворювання.
Так само за допомогою дієти, відбувається контроль жирів, у великих кількостях провокують ускладнення.
Щоб ваш стан здоров’я став ще кращим, рекомендується крім дієти вести активний спосіб життя, робити зарядку, займатися фізкультурою та спортом без високих навантажень. Діабетом 2 типу найчастіше страждають люди у віку, тому активний рух їм у жодному разі не зашкодити, а принесе користь і допоможе знизити вес.
Протипоказання та побічні ефекти дієти при діабеті 2 типу
У тому випадку, якщо у хворого на цукровий діабет спостерігається шлунково-кишкові захворювання, така дієта йому протипоказана, оскільки. Вона може спровокувати рецидиви та шлункові кровотечі.
Щоб не виявлялися побічні ефекти, меню повинно бути збалансоване вашим лікарем: з перших днів дієти ви повинні записувати свої результати в щоденник і виходячи з отриманих даних, лікар може збільшити або зменшити ті чи інші продукти.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!