На жаль, за задоволення від їжі нерідко доводиться платити печією та іншими травними неприємностями, пише sutura.org.ua

«У здорового людини печія не виникає. Поява печії може говорити про неблагополуччя у травній системі і бути одним із симптомів різних захворювань: хронічних та гострих гастритів, підвищеної кислотності шлункового соку, гастроезофагальним рефлюксом (закидом вмісту шлунка у стравохід)», — попереджає дієтолог Наталія Фадєєва.

Тим не менше і без цих захворювань печія може виникнути, якщо буде порушено роботу нижнього травного сфінктера. Це клапан, який служить своєрідною «заслінкою» між шлунком та стравоходом. В нормі він повністю закривається і не дозволяє вмісту шлунка надходити назад у стравохід. Але деякі продукти чинять на нього тиск – причому в буквальному сенсі цього слова, і тоді він перестає працювати як треба. А ви жалуєтеся на відчуття печіння та гіркоти у стравоході.

Апельсиновий фреш. Багато вважають, що саме з нього має починатися прекрасне відпускне літнє ранок в інтер’єрах курортного отеля. Насправді апельсин, як і інші цитрусові, містить багато органічних кислот, які стимулюють вироблення шлункового соку. Тому його не п’ють, по-перше, натощак, а тільки після їди. А по-друге, не п’ють занадто багато, оскільки постійне подразнення стінок шлунка соляною кислотою, чим є травний сік, неминуче призведе до неприємних відчуттів.

пиво. Воно містить хміль, який провокує виділення шлункового соку, а також вуглекислий газ, який послаблює сфінктер. Під тиском «звеселяючих» бульбашок він відкривається і закидає шлунковий сік у стравохід. До речі, таку ж дію на сфінктер надають і шампанське, і солодкі вина, і навіть звичайна газована вода.

Земляниця, крыжовник і червона смородина. Як не дивно, вони містять у великих кількостях ті ж органічні кислоти, що і цитрусові, і інші ягоди, які вважаються кислими, – журавлина, брусниця. І так само стимулюють підвищене вироблення шлункового соку. Втім, таким самим ефектом володіють усі недостиглі плоди. Звичайно, коли літо таке, як теперішнє, радієш шкірній ягідці, навіть зеленою. Але все ж таки дайте їм визріти.

Морозиво. Всупереч стереотипам, молоко не позбавляє від печії і не знижує кислотність. Воно лише на годину притуплює неприємні відчуття, а потім печія повертається. Справа в тому, що молоко – найсильніший стимулятор шлункової секреції. Оскільки морожене містить не лише молоко, а й різні жири – все це дуже навантажує травну систему за рахунок перетравлення, тому теж може викликати печію.

Шашлики. Червоне м’ясо — взагалі важкий продукт для перетравлення, а якщо з нього приготували шашлик чи барбекю, то зовсім біда. Через велику кількість білків, жиру і сполучної тканини організму потрібно більше ферментів і жовчі, в результаті ця їжа занадто довго тяжким вантажем лежить у шлунку, розтягуючи його стінки. Желудок починає посилено виробляти сік, який через розтягнуті стінки потрапляє в стравохід і викликає печію.

Квас. Цей напій вважається невід’ємним атрибутом літнього дня. Як і окрошка, якій так приємно пообідати у жаркий полудень. Але, на жаль, вони можуть викликати неприємні відчуття. Оскільки квас виходить у результаті процесів бродіння, він неминуче провокує метеоризм. Гази тиснуть на сфінктер, який пропускає шматочки їжі та соляну кислоту в шлунок. Звідси – і відрижка, печія.

Грибі. Це дуже важка їжа для перетравлення. Не випадково гриби не рекомендують давати дітям та людям із запальними захворюваннями травної системи. Вони також провокують застій шлункового соку та викид його у стравохід.

Помідори. У цих овочів дратівливим фактором є шкірка – для ніжної слизової шлунка вона дуже груба і механічно пошкоджує його стінки. З тієї ж причини можуть викликати печію та баклажани. До того ж їх зазвичай готують зі спеціями, які посилюють секрецію шлункового соку і лише погіршують ситуацію. Якщо ви знаєте за собою схильність до печії, краще очищати овочі від шкірки.

Капуста. Салат зі свіжої білокачанної капусти вважається стравою легкою і низькокалорійною. Але цей овоч містить величезну кількість грубої нерозчинної клітковини, за рахунок чого капуста стає найсильнішим стимулятором шлункової секреції. І, крім того, підвищує кислотність шлункового соку. Щоб уникнути появи печії, не варто їсти салат на голодний желудок і старатися з порціями.

Зелений лук. Прямо з грядки, свіжий, остро пахне, бо в ньому безліч ефірних і сірковмісних речовин. Вони радують наш нюх і смакові рецептори, але подразнюють стінки шлунка та стравоходу.

Чи можна уникнути печії?

Зрозуміло, якщо дотримуватися нескладних правил.

Не переїдайте! У переповненому шлунку будь-яка їжа буде дуже повільно перетравлюватися.

Не їжте на ходу. При русі в шлунок потрапляє повітря, що викликає відрижку та печію. До речі, якщо дуже багато розмовляти за їжею, теж можна заковтнути чимало повітря — з тими самими наслідками.

Не лягайте одразу після їжі. Поїли – пройдіться. Так і калорії хоч трохи витратите. І головне – при вертикальному положенні шлунковий сік не затікатиме з шлунку в стравохід.