А якщо два бокали, але коньяку? А тут все детально розписано, повідомляє UkrMedia.

Щоб зрозуміти, чи можна вірити такій таблиці, ми показали її лікаря-психіатра-нарколога Олександру Ковтуну.

Картопля градус краде

– Тут не враховується, чим запивала чи закушувала людина, а це теж важливо, – міркує експерт. – Не приймається до уваги, що робив чоловік після вживання алкоголю: спавши чи, скажімо, катався з крижаної гірки. Тому однозначно вірити їй не можна. Але, думаю, цю таблицю таки можна використовувати, щоб хоч якось орієнтуватися, як швидко алкоголь виводиться з крові.

Швидкість наростання концентрації алкоголю в організмі залежить від кількості і фортеці прийнятих напоїв, закуски, особливостей роботи шлунково-кишкового тракту. Так, наприклад, картопля, хліб та банані мають адсорбуючі властивості, тобто вбирають алкоголь. Але це має значення лише тоді, коли вам потрібно якомога довше не п’яніти: невелика частина спирту, який не всмоктався з шлунка та кишечника в дах, вбереться в ці самі продукти. Але потім зекономлений градус все одно опиниться в крові.

На порожній шлунок концентрація спирту в крові досягає максимуму через 30 – 80 хвилин. На повний шлунок всмоктування йде повільно: максимум алкоголю в крові спостерігається через півтори – три години.

Жінки приходять у собі повільніше

– У жінок процеси виведення алкоголю, як правило, повільніше, ніж у чоловіків, – продовжує експерт (за деякими даними, їм потрібно на 20 відсотків більше години, щоб протверезіти. – Ред.). – Адже фермент, який відповідає за розщеплення етилового спирту, – алкогольдегідрогеназа – має у них меншу активність. А ще, як правило, вага дам менше ваги кавалерів, і обмін речовин у чоловіків у середньому трохи швидше. Тому і похмілля жінки переносять гірше.

КОНКРЕТНО

Якщо ранок видався важким

Що допоможе від похмілля

Випийте склянку води. Потім у наступній склянці розчиніть шипучі аспірин і витамин С, 1 г янтарної кислоти – і прийміть всередину.

Активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги, ентеросгель можуть бути хороші як перед застіллям, так і при похміллі.

Випийте, якщо, звичайно, є огіркового або капустяного розсолу (з розрахунку 1 мл на 1 кг маси тіла).

Поїжте курячого бульйону з яйцем та зеленню або іншого супу.

Підіть у баню, басейн, спа (кому що подобається), погуляйте на свіжому повітрі.

Пийте мінеральну воду та чай.