Раптове падіння рівня глюкози, яке відбувається, коли ми відчуваємо голод, може впливати на наш настрій. Більш того, цей вплив може виявитися довгостроковим, згідно з дослідженням вчених з Університету Гвельфів (University of Guelph), інформує sutura.org.ua

«Ми виявили докази того, що зміна рівня глюкози може справляти тривалий вплив на настрій, – розповів професор факультету психології Франческо Лері (Francesco Leri). – Я був налаштований скептично, коли люди розповідали мені, що вони стають брутальними, якщо не їсти, але тепер я цьому вірю. Гіпоглікемія – сильний фізіологічний та психологічний стресор».

Дослідження, опубліковане в журналі Psychopharmacology, вивчало вплив раптового падіння глюкози на емоційну поведінку щурів. Щурам вводили блокатор метаболізму глюкози, змушуючи їх відчувати гіпоглікемію, а потім поміщали до певної камери. Потім, через годину, їм вводили ін’єкцію води та поміщали в іншу камеру.

При виборі, в яку камеру увійти, тварини активно уникали тієї камери, де випробовували гіпоглікемію. Цей тип поведінки є вираженням стресу та тривожності, небажанням переживати стресовий досвід.

У крові у щурів після випробуваної гіпоглікемії дослідники виявили значний вміст кортикостерону, що свідчить про фізіологічний стрес.

Ін’єкції блокатора метаболізму глюкози викликали втому, яка проходила після прийому антидепресантів. Таким чином, поведінка змінилася, хоча м’язи досі не отримували глюкозу. Це підтверджує ідею про те, що тварини відчували стреси та подавлений настрій при гіпоглікемії.

Отримані результати можуть бути корисними для лікування людей з депресією та тривогою, на думку Хормана: «Фактори, які призводять до розвитку депресії та тривожності, можуть відрізнятися від одного людини до іншого. Знаючи, що харчування є фактором, ми можемо включити звички харчування у лікування».

Ці дані також дають уявлення про зв’язок між депресією та такими захворюваннями, як ожиріння, діабет, булімія та анорексія. Дослідники планують визначити, чи є хронічна, довгострокова гіпоглікемія фактором ризику розвитку депресивного поведінки.

«Плохий настрій і погане харчування можуть стати порочним колом – якщо людина погано харчується, вона може відчувати падіння настрою, і це зниження настрою може змусити не хотіти їсти. Якщо хтось постійно пропускає прийом їжі і постійно відчуває цей стресор, відповідна реакція може спричинити емоційний стан на постійному рівні», – резюмував Хорман.