Гомер, знаменитий автор Одіссеї, називав груші дарами богів, передає sutura.org.ua

І багато згодні з ним, адже на сьогоднішній день груша – один із найпопулярніших фруктів у світі. На даний момент існує понад 3000 сортів груш. У Європу плід потрапив із Південної Азії близько 1000 р. до зв. е.., а в Північну Америку – лише у 1620.

Груші використовуються як у натуральному вигляді, так і для приготування десертів, соків, начинок, салатів та гарнірів.

Користь груші

Плоди груші містять цукри (глюкозу, фруктозу, сахарозу), витамини А, В1, В2, Е, Р, РР, С, каротин, фолієву кислоту, катехіни, азотисті речовини.

Так як у груші фруктози більше, ніж глюкози (а, як відомо, фруктоза не вимагає для свого засвоєння в організмі інсуліну), цей фрукт корисний при порушенні функції підшлункової залози. Тому свіжі та сушені груші, а також напитки з них включають у дієти при ожирінні та цукровому діабеті.

Груша дуже корисна для серця взагалі і при порушеннях серцевого ритму зокрема. Це пов’язано з тим, що груша містить багато калію, а значить, у ній виражені лужні властивості, що мають сприятливий вплив на роботу серця.

У плодах груші містяться унікальні біологічно активні речовини, які здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, надавати протизапальну дію і навіть боротися з депресією.

Органічні кислоти плодів груші посилюють процеси травлення, покращують обмін речовин, стимулюють діяльність печінки та нірок. Ці кислоти також мають протимікробну дію.

Груші показані при запамороченнях, підвищеній стомлюваності, почастішанні серцебиття, пов’язані з високим фізичним навантаженням, вони корисні для якнайшвидшого загоєння ран і підвищення апетиту.

У грушах багато фолієвої кислоти, яка є важливою для дітей, вагітних жінок і тих, кого хвилює проблема кровотворення.

Шкода груші

Груші у сирому вигляді протипоказані при виразці шлунка. Головне – знати міру, 1-2 груші на день цілком достатньо для організму.

Крім того, груші небажано вживати на натщесерце, оскільки вони дратують слизову кишечнику. Після того, як ти з’їв грушу, небажано їсти м’ясо та іншу важку їжу. Найкраще вживати груші через півгодини-годину після їди. Груші не можна запивати водою – це може викликати дискомфорт у животі та діарею.