Для того, щоб бути здоровим і довго жити, дуже важливо знати і враховувати годину перетравлювання їжі в шлунку.

За твердженням медиків, чоловік, який, харчуючись, не враховує години травлення, носити у собі кілограми гниючої їжі, заробляє безліч хвороб та скорочує собі життя. Для хорошого травлення необхідно враховувати наступні ключові моменти:

Абсолютно неприпустимо кидати в шлунок, як у “топку”, що вимагають різної години на перетравлення продукти – цим ви піддаєте його додатковому та невиправданому навантаженню. Наприклад, страву з картопля зі свининою буде перетравлюватися близько 5 – 6 годин, тоді як окремо вжитий картопля перевариться і вирушить у кишечник вже за годину.

Оптимально змішувати їжу однієї години перетравлення (овочевий салат, яблука з грушами, морквяно-буряковий сік) – це лише злегка розтягне годину перебування їжі в шлунку за рахунок складності підбору ферментів для обробки порівняно з монохарчуванням. Такий варіант “мішанини” найбільш щадний для організму.

Додавання олій, навіть у салату, продовжує годину знаходження в шлунку в 2 – 3 рази, за рахунок ефекту обволікання їжі, і неможливості її раціональної обробки соками та ферментами.

Не можна вживати воду, чай та інші рідини, якщо в шлунку перебуває неперетравлена ​​їжа – цим ви розбавляєте шлунковий сік, ускладнюєте перетравлення їжі та збільшуєте навантаження на шлунково-кишковий тракт. Крім того, разом із рідиною в кишечник неминуче “проскакують” неперетравлені продукти, які будуть довго в ньому гнити або бродити. Якщо ж ви п’єте воду на порожній шлунок, вона відразу ж проходитиме в кишечник.

Тщательно пережовуйте їжу – це теж прискорює процес перетравлення за рахунок кращого подрібнення та початку обробки ферментами ще в ротовій порожнині.

Вживайте білкову їжу тільки в теплому вигляді – тепла їжа в шлунку перетравлюється близько 2-3 годин (що є оптимальною годиною для розщеплення білків), і тільки після цього потрапляє в тонкий кишечник, де триває етап розщеплення корисних речовин із продуктів харчування.

Холодна їжа в шлунку перетравлюється набагато швидше, тому білки не встигають нормально перетравитися і відправляються прямо в тонкий кишечник, внаслідок чого бактериї, що знаходяться в м’ясних продуктах (білки), починають розмножуватися і викликати дискомфорт у шлунково-кишковому тракті (здуття живота). , гази, запори і т. д.)