Провідні медичного ток-шоу За живе! на телеканалі СТБ Ганна Кушнерук та Валерій Ославський дізналися думку експертів про шкоду та користь сала. Переможниця четвертого сезону шоу Зважені та щасливі Юля Фоміна виключила улюблене сало зі свого раціону, щоб схуднути. Чи виправданий цей відмову можна худнути, вживаючи сало?

Звичайно, сало має високу калорійність. Досягає 800 калорій на 100 г продукту. Але це його перевагою, адже за сильних навантажень або у тривалих походах сало – це наша сила“, – коментує експерт з безпеки та якості харчових технологій Олена Сидоренко, передає sutura.org.ua

“Від сала поправитися можна, якщо є його нерозумних кількостях. Для людини, що не має проблем із шлунково-кишковим трактом та серцево-судинною системою, вживати 30 г сала 3-4 рази на тиждень – це нормально. А все, що більше – вже шкідливо. Якщо ви не займаєтеся надмірними фізичними навантаженнями чи ви не в екстремальних умовах“, – розповідає кардіолог Тетяна Анікєєва.

Якщо ми говоримо про те, як не набрати ваги від сала, є така формула: потрібно виміряти не талію, а животик. У жінок розмір повинен бути до 88 см, у чоловіків – до 102 див. За таких обсягів сало їсти можна до 30 грам жінкам, чоловікам – до 50 грам. А якщо обсяг вищий, то потрібно утриматися від сала, тому що у людини вже може розвиватися діабет, атеросклероз, захворювання печінки.

Ганна Кушнерук і Валерій Ославський

До того ж, ми їмо сало не в чистому вигляді, а з хлібом, що додає калорійності. Але можна використовувати наступний варіант вживання: за півгодини до основного прийому їжі можна з’їсти кусок сала. З одного боку це підготує наше травлення для їди, а з іншого боку – швидше нас наситити, і ми не переходимо.

Якщо ви любите сало, не варто собі обмежувати і відмовлятися від українського ласощі. Головне у всьому знати міру, і тоді ваша фігура залишиться прекрасною.