Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Як картопля може впливати на рівень цукру в крові
Картопля має відносно високий глікемічний індекс (ГІ), від якого залежить ті, наскільки сильним буде вплив на рівень цукру в крові. Кожний сорт картопля має свій індекс, але деякі з них перебувають у діапазоні від 80 до 90, інформує sutura.org.ua
Картопля є одним з найпопулярніших харчових продуктів у всьому світі, оскільки він є доступним і питним овочом. Люди, які вважають за краще обмежувати вживання продуктів з високим вмістом глюкози, очевидно, не будуть уникати картоплі.
Глікемічний індекс та його вплив на рівень цукру у крові
Занадто часто глюкоза асоціюється із солодкістю. Звичайна біла картопля не вважається солодкою. Однак картопля майже повністю складається з крахмалю, а крохмаль складається з довгих ниток глюкози.
Оскільки крахмаль у картоплі швидко перетравлюється, глікемічний індекс картоплі може бути майже таким самим високим, як у однієї глюкози. Глікемічний індекс глюкози – 100 балів.
Картопля має більш високий показник ГІ, ніж столовий цукор.
Глюкоза і сахар — не одне й те саме у складі картопля
Сахароза (столовий сахар) має ГІ 59. Це молекула дисахариду, що складається з однієї молекули глюкози та однієї молекули фруктози. Фруктоза переробляється в організмі інакше, ніж глюкоза, і вона не так сильно впливає на рівень цукру в крові.
Вуглеводи з картоплі містять вдвічі більше глюкози, ніж цукру. Картопля може підвищувати рівень глюкози в крові сильніше, ніж столовий цукор.
Два основні фактори, що впливають на глікемічний індекс картопля, включають у себе різновиди картопля і певний спосіб приготування.
Існує багато різновидів картоплі, і було б невірно сказати, що шкірна картопля має глікемічний індекс 80 або 90. Фактично, дослідники виявили, що деякі сорти картоплі можуть мати низький глікемічний індекс до 53.
В одному дослідженні вчені перевірили сім сортів картопля. З них вони виявили, що картопля Carisma має ГІ 53, що робить її єдиною з групи, яка класифікується як картопля з низьким ГІ.
Наступним був сорт Nicola із ГІ 69, який потрапив до категорії із середнім ГІ. Картопля, яка є дуже популярною, отримала найвищий рейтинг — ГІ 82. В цілому, картопля може мати значення ГІ від 53 до 111, при цьому біла картопля зазвичай має нижчий індекс. Залишаючи шкірку на овочі, людина тим самим додає клітковину, яка може знизити рівень глюкози.
Те, як людина готує картопля, включаючи метод приготування та додані інгредієнти, також може вплинути на глікемічний індекс.
Дослідження та способи приготування картопля
Дослідники радять споживачам попередньо готувати картоплю та вживати її холодною або розігрітою, якщо вони хочуть мінімізувати глікемічний вплив.
Картопляни пюре швидкого приготування та варена червона картопля викликали найвищий глікемічний показник. Змажена та запечена картопля мала трохи нижчий глікемічний показник.
Проблема полягає в тому, що тести на глікемічний індекс показують тільки середнє значення, в той час як саме число глікемічного індексу фактично є середнім.
У випадку з картоплею різні дослідження, використані для розрахунку, дали результати в діапазоні від 53 до 111. Кожне з цих досліджень проводилося на кількох людях, і було вказано лише середнє значення. Таким чином, число глікемічного індексу може бути недостатньо точним, щоб бути корисним.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!