Як кава впливає на якість крові людини: три важливі факти

Головна / unsorted / Як кава впливає на якість крові людини: три важливі факти

Кава – смачний та корисний напій. І якщо раніше лікарі рекомендували вживати його зовсім потроху, не більше чашки-двох на день, то сьогодні рекомендації докорінно переглянуті. Безпечною визнано норму кофеїну у 400 мг на добу. Стільки активного речовини міститься приблизно у літрі напою середньої міцності. Тобто чотири-п’ять чашок на день (залежно від об’єму) ви можете сміливо випивати. Але як це відбивається на в’язкості крові?

До цього питання вчені радять підходити без лишнього ажіотажу. По-перше, тому що в дослідженнях підтверджено позитивний вплив напою на кров’ю. Встановлено, що кофе має кардіопротекторні властивості: підтримує серце та тонізує сосуди. А її регулярне вживання знижує ризик серцевих захворювань.

По-друге, є дані про те, що кофемани менш схильні до венозного тромбозу, про це говорять результати дослідження голландських учених. Але надто сподіватися на корисність кави, як і нехтувати рекомендаціями щодо її максимального дозування, не варто.

Ось три факти про вплив кави на стан крові.

В’язкість

Кофе буває різним: якісним і не дуже. Якщо ви вживаєте зерновий або якісний розчинний напій, то можете не перейматися через його вплив на в’язкість крові. Кава не робить даху ані густою, ані рідкою, тобто сприймати її як засіб від тромбів або, наоборот, боятися зворотного ефекту, помилково.

Але це стосується лише якісного напою і в чистому вигляді. Зміна його складу вносити корективи і вплив на організм. Дешеві розчинні “порошки” виготовлені не лише з кавових зерен. У них до смаку додають ароматизатори, для кольору — домішки рослинного та хімічного походження, для збільшення терміну зберігання — консерванти. Весь цей хімічний мусор, регулярно потрапляючи в організм, сприяє накопиченню у крові токсинів і порушує роботу системи очищення тіла: печінки та нірок. Збої у роботі наших “фільтрів” незмінно призводять до порушення складу та густоти крові.

Менш агресивно, але все ж таки помітно, діє кофе, наповнене сахаром і жиром. Якщо ви звикли додавати у неї багато рафінаду, вершки або жирне молоко, а також вживати зі сладкими десертами, то у вашому тілі регулярно відбувається підвищення рівня глюкози, що робить кров густішим. А підвищення рівня холестерину загущує її та провокує розвиток хвороб серця.

Згортання

Під час досліджень було встановлено незначне вплив кави на згортання крові. Він не такий великий, щоб рекомендувати напій для профілактики інсульту та утворення тромбів. Але і не настільки незначний, щоб напій можна було вживати за наявності гемофілії (порушення згортання крові та схильності до кровотеч), напередодні операцій та перед пологами.

Тож якщо у вас немає патологій крові, і в найближчу годину не планується операція, можете спокійно пити цей напій.

Сечогінна дія

Нейтральний вплив на в’язкість крові напою можна розглядати лише в тому випадку, якщо в організмі не порушений водний баланс. Пари чашок на день не роблять істотного впливу на роботу нірок, тому ви можете дотримуватися звичного питного режиму.

Але якщо ви звикли пити кофе у більшій кількості, то важливо розуміти, що кофеїн стимулює роботу почок і має сечогінну дію. У помірних кількостях напій корисний, оскільки полегшує та покращує роботу серця. У великих — стає небезпечним, оскільки провокує зневоднення, а разом з ним і дуже негативні наслідки: загущення крові, надлишкове навантаження на серце, ризик утворення тромбів.

Щоб виключити опасность сечогінного ефекту кофе, фахівці рекомендують шкірну її чашку запивати склянкою води. Не відразу, звичайно, а через деяку годину. Це дозволить підтримувати баланс вологи в організмі та отримувати лише задоволення від кофе та корисні ефекти.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!