10 тисяч років мучити людство морська хвороба. Мандрівники стародавнього світу більше боялися першого року плавання, ніж вигаданих морських чудовиськ, адже муки від захитування були просто нестерпні. Навіть сьогодні, у наш вік, біологи та фізіологи досі сперечаються, чим саме викликана ця неприємна напасть. Найближче до істини підійшов австрійський лікар, несподівано відкривши, що справа лише в банальній біохімії, інформує sutura.org.ua

Стародавні трюки

Морська хвороба мучила мандрівників ще у далекій давнині. Греки намагалися лікуватися сильно розбавленим вином, непитущі римляни мазали під носом уксусом, а потім дивувалися, чого це у них вуса не ростуть. Англійські матроси у перші роки плавання затягували пояси дуже туго, здавлюючи та пошкоджуючи шлунок. На жаль, всі ці заходи не можна вважати серйозним засобом для вилікування від неприємної хвороби.

Заплутався мозок

Ще нещодавно вважалося, що морська хвороба з’являється через розбіжність сигналів від внутрішнього вуха та очей. Лікарі поважали конфлікт сигналів шкодити організму: той вважає, що ситуація небезпечна для життя і намагається на всякий випадок позбутися «лишнього» вантажу в шлунку.

Експерименти

Проте, гіпотеза лікарів швидше за все хибна. По-перше, у деяких людей напад морської хвороби трапляється навіть під час перегляду фільмів про шторм. По-друге, сліпі на палубі відчувають ті самі муки, що зрячі – але звідки б у них узявся «конфлікт сигналів»?

Свинська допомога

У тривалі плавання моряки раніше часто брали живих свиней, як запас м’яса. Ці тварини чомусь взагалі не страждали на морську хворобу, на що першим звернув увагу австрійський біолог Райнхард Ярош.

Гра гормонів

Виявилось, що організм свині не накопичує гістамін. Цей гормон виробляється клітинами мозку і потрібний для адекватного тонусу м’язів травного каналу. Високий рівень гістаміну, якраз і призводить до скорочення м’язів шлунка та нудоти.

Логічні висновки

Проробивши кілька експериментів, Ярош зміг зрозуміти, що конфлікт сигналів внутрішнього вуха та зорової інформації призводить до підвищення вироблення гістаміну. Логічно було б припустити, що захитування простіше запобігти уповільненню синтезу гістаміну та прискоренню його розпаду.

Захист від захітування

Райнхард рекомендує приймати великі дози витамину C як у морських поїздках, так і за тривалих перельотів. Крім того, уві сні гістамін не виробляється зовсім, так що таблетка снодійного допоможе страждальцю пережити важке подорож.

Їжа, яка провокує захітування

А ось від багатьох звичних нам продуктів під час морської подорожі потрібно утриматися. Червоне вино, шоколад, сир та копченості стимулюють виробництво гістаміну, що веде до дуже неприємних наслідків.

Німецька гарантія

Спершу багато фізіологів підняли теорію Яроша насміх. Мовляв, що добре для свині, не працюватиме для людини. Проте, незабаром скептики були осоромлені: німецький судновий лікар Едгар Пінковський вирішив перевірити теорію Яроша на практиці та став роздавати курсантам таблетки аскорбінової кислоти. Виявилося, австрійський біолог був абсолютно правий!