Як правильно їсти і пити в спеку, щоб уникнути перегріву
Для багатьох літо — довгоочікувана пора: година відпочинку, подорожей та відпусток. Але є ті, кому літо приносити постійну втому, безсоння та відсутність апетиту. Виною всьому спека. Організм адаптується до погоди — знижує активність функцій, що виділяють тепло. До них належить і травлення. Тому літом багатьом не хочеться їсти.
Зрозуміло, повністю відмовлятися від їжі не можна. Правильне харчування в спеку не тільки охолоджує організм, але й насичує його корисними речовинами, а також убереже від перевтоми та теплового удару.
Що пити біля спеку
Коли температура повітря перевищує 30 градусів, організм втрачає вологу з посиленим потовиділенням. Тому потрібно пити частіше, ніж зазвичай. Універсальної рекомендації, скільки води пити, нема. Потреби залежати від віку, статті, способу життя. У середньому – від 2 до 4 літрів. Емі Шапіро, нутрицист і дієтолог рекомендує літом випивати 3 літри води на день, роблячи невеликі глотки кожні 20-30 хвилин.
Існує думка, що рівень рідини можна заповнювати іншими напитками — чаєм, кавою, молоком, смузі, свіжовичавленими соками. Це не так. Кофеїновмісні напитки надають проносний ефект, а отже, організм зневоднюється. Соки та смузі містять цукор, який при постійному споживанні шкідливий. Найкраще пити дистильовану, фільтровану або джерельну воду. Добре втамовують жажду зелений чай, квас, айран. Людям, які займаються спортом, варто пити воду, багату електролітами, або спеціальні спортивні напої. Але без фанатизму. Велика кількість води, випитої за короткий проміжок години, може підірвати роботу почок — вони не впораються з балансом електролітів, через що відбудеться розрідження крові. Це призведе до перепадів тиску. Не варто пити крижану воду з холодильника, такий спосіб охолодитися — пряма дорога до трахеїту та пневмонії.
Кислі фрукти і «солоні овочі
Фрукти та овочі на 90% складаються з води. Вживаючи їх у їжу, людина фактично п’є, а не їсть, що добре в жару. Крім води, вони містять величезну кількість мінералів, вітамінів і клітковини, які організм втрачає влітку. Овочі можна їсти в будь-якому вигляді – вони містять корисні солі. Чемпіони у цьому — селера, огірки, редис, листя салату, помідори та капуста.
Вибирайте кислі фрукти. Кислота впливає на смакові рецептори, стимулює виділення слини, від чого спеку переносити набагато легше. Крім ягід, цитрусових та страв з них, зверніть увагу на холодні супи — окрошку, гаспачо, борщ. Зазвичай, їх готують з додаванням кислих інгредієнтів — уксу, квасу, кефіру, щавлю, шпинату. Можна додати до супу кубики льоду.
Білок корисний. Але краще не їсти білкові продукти влітку — вони пришвидшують обмін речовин на 40%, розігріваючи організм. Якщо душа вимагає білка, краще замінити м’ясо та рибу на яйця та кисломолочні продукти.
Морозиво здається ідеальним варіантом, щоб охолонути. Однак ріжок або крем-брюле можуть принести більше вреду, ніж користі. Морозиво справді охолоджує, але на дуже коротку годину. Різке охолодження та перетравлення призводять до того, що організм гріється більше, ніж потрібно. Цілком можливо, що після порції мороженого вам стане спекотніше, ніж до неї.
Як правильно: лайфхакі
Важливо не тільки те, що їсти, а й коли і як. Дотримуйтесь цих порад, щоб допомогти своєму тілу.
Змістіть режим харчування. Дієтологи рекомендують перенести прийоми їжі на прохолодну годину доби: завтракати о 6-7 годині ранку, обідати до полудня, вечеряти до 6-ї вечора. Щоб не лягати спати на голодну шлунок, випийте нежирного кефіру.
Їжте менше і частіше. Переїдання у спекотну пору року може призвести до тяжкості у животі, підвищеної стомлюваності та занепаду сил. Сплануйте раціон харчування так, щоб їсти невеликими порціями не менше п’яти разів на день. Перерва між прийомами їжі не повинна перевищувати чотирьох годин.
Зменште калорійність їжі. Калорійна їжа енерговитратна. На літню годину краще забути про десерти, торти та тістечка, червоне м’ясо, смажені страви. Якщо плануєте їсти шашлики на природі, краще маринувати м’ясо в апельсиновому соку з додаванням спецій, а не в оцті. Замість ситних гарнірів до м’яса подавайте зелень та свіжі овочі.
Пам’ятайте про бактерії. У літню годину безпечніше їсти свіжоприготовлені страви. Консерви, соління, тістечка, йогурти можуть стати причиною відруєння. Не варто використовувати для заправки салатів сметану чи майонез – їх люблять хвороботворні бактерії.
Завтракайте перед пляжем. Перед тим, як відправитися до побережжя, завтракайте кашами з цільнозернових круп (пшеничною, кіноа чи дикого рису). Повільні вуглеводи заряджатимуть енергією на весь день. Пам’ятайте, що похід на пляж — не привід пропускати обід.
Відмовтеся від алкоголю. Іноді соблазн випити прохолодний мохіто великий, але подумайте про наслідки. Алкогольні напої викликають зневоднення, підвищують тиск та нарушують терморегуляцію. Важливо: ефект від алкоголю можна попутати із симптомами теплового удару.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!