Як солодке впливає на роботу мозку
Очередна шоколадка може обернутися поганим настроєм і залежністю сильнішою за кокаїнову.
1. Порушує роботу системи винагороди
Продукти з високим глікемічним індексом (тобто ті, які швидше підвищують рівень цукру в крові) викликають більш інтенсивне відчуття голоду і навіть відчуття, схожі на залежність.
Ви певно стикалися з проявами цього ефекту: після того як з’їдаєш трохи сладкого, хочеться їсти ще й ще. Якщо раз по раз піддаватися цьому пориву, змінюється робота системи винагороди в мозку, що призводить до ще більшого переїдання надалі.
Цей же процес лежить в основі виникнення всіх залежностей: щоб отримати винагороду (приємні відчуття), з часом доводиться постійно збільшувати кількість речовини. Зі сладким відбувається саме так. Вчені виявили, що воно може викликати навіть сильніше звикання, ніж кокаїн. Результат – епідемія діабету та ожиріння, яка зараз спостерігається у багатьох західних країнах.
2. Погіршує пам’ять
Регулярне споживання цукру у великій кількості викликає запалення, що призводить до проблем з пам’яттю. Це підтвердили дослідники, які виявили маркери запалення у гіпокампі щурів, раціон яких містив багато цукру. У щурів з нормальною дієтою таких маркерів у мозку не було.
На щастя, цей шкода не постійна. Інші дослідники дійшли висновку, що порушення пам’яті, викликані вживанням сладкого, можна звернути назад. Для цього потрібно дотримуватися харчування з низьким вмістом цукру і є продукти з низьким глікемічним індексом. А якщо ще додати в раціон корисні жири та куркумін, ви додатково покращите пам’ять.
3. Негативно позначається на настрої
Ми звикли думати, що солодке піднімає настрій, але це не завжди так. Вчені проаналізували харчові звички і настрій 23 тисячі чоловік і зауважили, що більш висока кількість цукру в раціоні пов’язана з більш частими випадками депресії.
І це не єдиний приклад того, як солодке впливає на емоційну сферу. Люди з діабетом іншого типу відзначають, що в той час, коли у них високий рівень глюкози в крові, вони сильніше схильні до скорботи та тривозі.
Але, як виявилося, навіть здоровим та молодим складніше реагувати на емоції, якщо при цьому підвищений рівень цукру.
4. Знижує розумові здібності
Підвищений рівень глюкози в крові шкодить кров’яних судинах, що поступово призводить до інших проблем. Спостереження за людьми, які довго хворіють на діабет, виявило у них прогресуючі пошкодження мозку, які призводять до порушень пам’яті, здатності до навчання та інших когнітивних функцій.
Навіть за відсутності діабету споживання великої кількості сладкого пов’язано з більш низькими результатами у тестах на визначення розумових здібностей.
До того ж раціон, у якому багато доданих цукрів (покладених у страву при приготуванні), скорочує вироблення білка BDNF, необхідного для формування нових спогадів та навчання. Низький рівень цього білка в мозку також пов’язують із розвитком деменції та хвороби Альцгеймера.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!