Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Як цукрозамінники обманюють і руйнують наш організм.
Цукрозамінники — це речовини, якими в побуті та виробництві харчових продуктів замінюється сахар і близькі йому за складом харчові добавки, такі як мед та патока. Вони застосовуються для двох основних цілей:
- Зниження калорійності їжі без втрати сладкого смаку кінцевої страви.
- Для того, щоб зробити їжу доступною для осіб, хворих на цукровий діабет.
Цукрозамінники діляться на два основні види:
- Низькокалорійні, мають калорійність меншу, ніж у цукру. Наприклад, фруктоза, ксиліт та сорбіт.
- Мають майже нульову калорійність. Наприклад, цикламат, сукралоза та стевіозид.
Чи варто їх вживати в їжу? Однозначно, ні! Як би вас не вмовляли лікарі — цукрозамінники безпечні тільки на папері. Коли ви їх їсте, то ви обманюєте самі себе та свій організм. Цукрозамінники руйнують не тільки ваше тіло, але і ваш мозок, і волю, інформує sutura.org.ua
Цукрозамінники призводять до відчуття голоду
У вашому організмі вони запускають механізми залежності на рівні рецепторів. Він не вміє відрізняти справжню глюкозу від “пустушки”. І запускає ряд тих самих процесів, що і при вживанні справжнього калорійного цукру. Так, інсулін підніметься набагато менший, цукор у крові — теж. Але гормони інкретинового ряду почали активно виділятися!
Тоді організм каже: “господаре, де мої обіцяні калорії?”. Після чого ви йдете шукати собі енергію у вигляді їжі, як мінімум психологічно. Нарешті, ви з’їдаєте більше, ніж вам потрібно. А з урахуванням того, що цукрозамінники їдять люди із надмірною вагою, які мріють її скинути, то ви отримуєте ефект, який не відповідає вашим цілям і мріям. Ви змінюєте досягнення своїх цілей та свою мрію на ілюзію сладкого.
Цукрозамінники порушують у вашому організмі роботу нутрієнтних сенсорів. Це відбувається через те, що вони викликають викид гормону дофаміну, але через відсутність чи знижену енергетичну цінність не виробляється гормон лептин, який відповідає за насичення. Такий збій призводить до відчуття голоду, що, своєю чергою, призводить до того, що ви прагнете набрати калорії з інших джерел.
Дослідження вчених
Ваш головний мозок завжди може розпізнати “підробку”. Згідно з публікаціями дослідників з Сіднейського університету та медичного інституту Гарвана, причина покрита у роботі нашої нейронної системи, яка оцінює одночасно калорійність їжі та її сладкий смак.
В їх експерименті піддослідних щурів кілька днів кормили їжею з добавкою сукралози, спостерігаючи за їх поведінкою та аналізуючи процеси, що відбуваються в їх нервній системі. Виявилося, що щури почали споживати на 30% більше калорій, порівняно з тим, як вони харчувалися раніше.
Підсолоджувачі тримають вас у рабстві і не дають піти від головної проблеми: підвищеної стимуляції рецепторів та тяги до надмірної кількості їжі, викликаної сладким смаком. Більше того, за рахунок своєї сили вони її навіть посилюють! Багато цукрозамінників мають за майже нульової харчової цінності у сотні разів більшу інтенсивність сладкого смаку. Наприклад, сукралоза в 600 разів солодша за сахар.
Це було підтверджено неодноразовими дослідженнями: люди, які отримували глюкозу разом із сукралозою, повідомляли про сильну потяг до сладкого, а ті, хто їв простий сахар, ставилися до сладкого набагато спокійніше.
Приклади з практики
Мої клієнти, які споживають справжнє “солодке” згідно з моїми рекомендаціями, вже протягом перших 3-4 тижнів повідомляють про зниження бажання його з’їсти. Більше того, мені доводиться наполягати на тому, щоб вони щодня споживали його необхідний мінімум для організму. При цьому вони дуже задоволені своїми внутрішніми відчуттями від нового стилю харчування.
Люди, які споживають цукрозамінники, які звертаються до мене за консультаціями з приводу своєї лишньої ваги, наполягають на їхньому подальшому споживанні, говорячи про те, що сладкий смак “дарує радість і щастя”. Тільки позбавлення від зайвої ваги він їм не дарує.
Крім згаданої раніше тяги до надмірної кількості їжі, у вас формується спотворення сприйняття сладкого смаку рецепторами. Так як цукрозамінники набагато солодші, ніж натуральний цукор.
Смак навіть звичайного цукру еволюційно не є природним — він дуже сильний. Порівняти його можна тільки з медом, але мед завжди був важкодоступною сезонною рідкістю. Ваш реальний смак сладкого – фрукти та ягоди. Сахар організм вважає дуже цінним продуктом, найефективнішим джерелом енергії.
Розумом ми у 21 столітті, а тілом у палеоліті
Вся історія людства за еволюційними мірками – миті. Фізіологічно ви все ще у палеоліті. Ваше тіло наївно думає, що ви прямо зараз пробіжіть 20 км до місця стоянки вашого племені. І жодної їжі на шляху не буде.
Еволюційно вас завжди буде тягти до сладкого – проблема в тому, що воно тепер скрізь і всюди. Воно не є удачею та нагородою, а видається на вимогу. І без вимоги вам теж підмішують у різні продукти.
Навіть тоді, коли ви це не підозрюєте. Навіть у мариновані м’ясо чи м’ясовмісні делікатеси, на зразок копченої ковбаси чи паштетів. Майже весь цей сахар дбайливо ховається у ваші жирові запаси — до важких годин, які у вас ніколи не настануть.
Сильна звичка не до калорій із цукру, а до сладкого смаку. Ось чому підсолоджувачі — це не вирішення проблеми, а ще більша проблема. Ви просто дратуєте центри задоволення сурогатами цукру, навіть не одержуючи від них додаткової енергії. Це з тієї ж серії, як і онанізм, безалкогольне пиво.
Вирішуйте свою проблему, а не займайтеся імітацією її вирішення!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!