Почнемо з того, що класичний білий цукор рафінад можна виключити з раціону повністю, без шкоди для здоров’я. Ви ж їсте молочні продукти, фрукти та овочі? А там простих вуглеводів достатньо. При чому саме до засвоєння цукрів з натуральних продуктів наш організм і пристосувань.

Довгі тисячоліття людина отримувала потрібний йому заряд енергії, з’ївши горсть ягід або сладкий фрукт. Нині їм на зміну прийшли конфети, кондитерські вироби та фаст-фуд. Погодьтеся, нерівноцінна заміна.

Ми пропонуємо вам провести експеримент – відмовтеся від цукру на місяць і ви побачите, які чарівні зміни відбудуться з вашим тілом. Ось вам спойлер для мотивації:

Знизьте вагу

Сахар – найлютіший ворог фігури. Навіть велика кількість тих самих шкідливих жирів не так швидко позначається на фігурі, як пристрасть до солоденького. З чим це пов’язано? Для того, щоб переробити жир потрібно витратити певну кількість енергії, на це завжди потрібна година. А вісь глюкоза – проста речовина, яка в організмі далі не розщеплюється. Її відразу можна взяти та використати. При надлишку глюкози вона дуже швидко відкладеться про запас у вигляді жиру.

Навчіться радіти життю. А не їсти!

Так, так – саме солодка їжа є найдоступнішим задоволенням та легким шляхом отримати позитивні емоції. Саме тому до солодкої їжі дуже швидко формується залежність. Причому розвивається вона у 8 разів швидше, ніж пристрасть до кокаїну. Під час вживання продуктів з сахаром виробляються опіоїди, зокрема ендорфіни – речовини, що приносять задоволення, що зменшують біль і стресс. Звідси і постійна потяг до сладкого, бажання з’їдати більше такої їжі. Відмовтеся від сладкого, навчіться шукати шляхи отримання ендорфінів у реальній житті.

Розвинете смак

Ви ніколи не замислювалися, чому одним людям для того, щоби відчути сладкий смак потрібно покласти 4 ложки цукру в каві, а іншим достатньо додати в цей напій молока? Вся справа у чутливості смакових рецепторів. Вживання великої кількості солодощів роблять їх нечутливими до цього смаку, стимулюючи ласунів поглинати дедалі більше продуктів із сахаром. Відмова від рафінаду призведе до оновлення смакових рецепторів – для цього місяця цілком достатньо. В результаті, з подивом виявите, що не тільки фрукти і ягоди можуть бути сладкими. Цей смак ви відчуваєте у молоці, сирі, огірках, помідорах і навіть у деяких видах м’яса та риби.

Почнете висипатися

Ваше якість сну покращиться в цілому. Ви почнете засипати протягом 5-10 хвилин, вам буде простіше прокидатися вранці. Пов’язано це з тим, що в кров не надходитиме надлишок глюкози, а рівень інсуліну в організмі прийде в норму. А ще не можна забувати про принцип «гормонального доміно». Як тільки нормалізується чутливість клітин до інсуліну, стабілізуються та інші гормони, що відповідають за нормальний сон та енергійність.

Поліпшіть якість шкіри

Одне з найважливіших умов збереження молодості шкіри – відмова від цукру (або хоча б його жорстке обмеження). Справа в тому, що регулярне сильне підвищення глюкози в крові впливає на білки нашого тіла, у тому числі і на білки шкіри. Вони «засахіріваються» їх структура змінюється – волокна колагену та еластину стають ламкими та крихкими. Як це відбивається на зовнішності? Шкіра втрачає пружність, на ній з’являється сіточка дрібних морщин. Продовжуватимете в тому ж духу, жодний косметолог вам у майбутньому не допоможе. Упс!

Ізбавитеся від нескінченних застуд

Нежить і кашель не відпускає вас навіть у весняно-літній період? Очевидно, що ваша імунна система розбалансована. Розхитати її може маса різноманітних факторів, один з них – підвищена любов до сладкого. Надлишок цукру послаблює процеси, спрямовані на захист організму від вірусів і бактерій.

Ви знизите ризик розвитку цукрового діабету

Вживання цукру викликає швидке підвищення глюкози в крові, стимулюючи викид великої кількості інсуліну. Якщо подібні стрибки відбуваються досить часто, то розвивається інсулінорезистентність – клітини втрачають чутливість до інсуліну. В результаті рівень глюкози у крові залишається підвищеним. Надалі гіперглікемія може стати причиною розвитку цукрового діабету іншого типу. Будьте напоготові!

Вам вдасться уникнути атеросклерозу

Відповідно до сучасних знань, саме любов до солодкої їжі підвищує ризики розвитку цього захворювання. Під впливом глюкози запалюються і починають руйнуватися стінки судин, за запалені ділянки чіпляються молекули так званого «поганого холестерину», і починає формуватися тромб. Спочатку просвіт сосуду просто звужується, а за тим він може бути перекритий повністю. Так що краще відкладіть у бік чергову конфету і зробіть вибір на користь свого здоров’я.