Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Як відзначити Великдень і не потрапити до лікарні
Попереду нас чекає світле свято Пасхи, яке прийнято відзначати рясним застіллям. Але лікарі радять шанобливо стежити за святковим раціоном не лише людям із хронічними хворобами, а всім. Непомірне поїдання особливо білкової їжі може викликати збій навіть у здорового організму.
На кожному столі стараннями хазяєчок будуть всякі смакоти та копченої, і смажені та запечені, гострі, з приправами, майонезом – шкірну страву захочеться спробувати, тим більше тим, хто більше 40 днів дотримувався суворих розумів Великого посту. Якщо не знати міри і змішати різні продукти, святкування можна закінчити в перший же день і на лікарняному ліжку.
Медики давно зауважили, що статистика звернень до лікарні помітно зростає саме в перші дні після посту, коли люди примудряються надолужити утримання і з’їдають багато різноманітної їжі.
Дієтологи кажуть, що роботу шлунково-кишкового тракту після посту слід відновлювати поступово, обережно вводити в меню продукти, які тривалу годину в раціоні не було. Для відновлення роботи шлунка, підшлункової залози потрібен не один день.
Тому за святковим столом важливо дбайливо стежити за раціоном – тим, хто виходити з посту можна з’їсти на завтрак два яйця з хроном і кусочком паски. На обід і ужин можна вживати продукти, які їли під час посту: овочі, овочові супи, каші.
І на другий день меню приблизно таке саме, і тільки далі можна потроху розширювати білковий раціон. За яйцями по легкості засвоєння йдуть молочні білки, за ними – риба, курка, свинина. А вісь м’ясо гуся, баранина, говядина містять важкі білки. Їх можна помірно з’їсти тільки на Провідний тиждень.
Дієтолог пояснює, що під час посту травна система людини працювала з меншим навантаженням, в “економному” режимі. Саме тому переїдання, особливо поєднання великої кількості різноманітних білкових страв (шинки, ковбаси, змаженого м’яса) може спровокувати запалення шлунка або кишківника, жовчні колики.
Також гранично обережними у дні свят варто бути людям із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем. Їм варто пам’ятати, що при попаданні в шлунок кількох різних видів білка, починається посилене виділення різних шлункових соків для засвоєння цієї їжі.
Непомірне навантаження на шлунок може призвести до відчуття тяжкості, здуття живота, запорів і навіть відруєння. Тому найкраще є один вид білкової їжі за один прийом.
А ще лікарі не рекомендують розпочинати святкову трапезу із салатів (існує така думка, що так не набрати лишніх кілограмів) – вони тільки заберуть весь шлунковий сік, якого і так небагато. І коли після потрапити в шлунок м’ясо чи інші білкові продукти, на їх перетравлення соку вже не залишиться. Так трапляється загострення дисбактеріозу кишечника.
Щоб перед застіллям підготувати шлунок до роботи за п’ять хвилин до їди слід випити аперитив – хай це будуть 100 г сухого вина або 50 г горілки, солені або пряні приправи, м’ясні бульйони. І насамкінець дієтологи рекомендують після святкового застілля відмовитися від десерту – це точно порушити роботу желудка і кишечника.
Дайте організму годину переварити основну їжу і не змішуйте все одразу. Так шлунок може зупинитися, і їжа не буде перероблятися, а стане гнити в шлунку, викликаючи неприємні відчуття, нудоту і рвоту.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!