Яка капуста найкорисніша для організму: порівняння видів
Капуста — один із найпоширеніших овочів у світі. Усі види капусти корисні для людини. Склад і властивості капустяних овочів дуже схожі. Але серед них є як фаворити, так і аутсайдери.
Більшість з нас знає лише білокачанну і цвітну капусту, яка у нас рідко буває «кольоровою» — частіше білою. А між іншим, різновидів цього овоча досить багато.
Білокачанна капуста
Найпоширеніший вид – це білокачанна капуста. Але як стверджують фахівці, це відносно бідний за своїм складом овоч. З усіх капустяних за користю він на останньому місці. Але зате вона дешева і добре зберігається всю зиму. Її сік має властивість загоювати. Тому, як засіб народної медицини, вона така популярна. Її сік у складі страв загоює виразки шлунку і двенадцятипалої кишки.
Потрібно пам’ятати, що капусту корисніше їсти сирою. Саме тоді вона містить більше витамину С.
Червонокачанна капуста
Вона гарно виглядає у салатах, і не тільки. За зовнішнім виглядом вона недалеко відійшла від білокачанної. Її червоне листя блідне від термічної обробки. За своїм складом вона схожа на свого білого брата. Але додатково має пігмент, який забарвлює листя. Він дуже корисний для сердечників – здатний зміцнювати стінки сосудів.
Найкорисніша капуста — броколі
Зелені бутони цієї капусти формують їстівну частину. На відміну від качанних побратимів, броколі не викликає лишнього газоутворення. Вона містить каротин і багато рослинних білків, які блокують утворення холестерину. Ще броколі називають спаржевою капустою, вже дуже вони на смак схожі.
Цвітна капуста
Це близький родич броколі. Як відомо, цвітна капуста буває не тільки біла, а й синя, червона, жовта. В ній багато білків та вітамінів. Цвітна капуста – дієтична страва. Вона корисна, але є один мінус — її не рекомендують людям із сечокам’яною хворобою. У їжу придатні бутони, що не розкрилися. Їстівна частина повинна бути оточена зеленим листям. Це показник якості цвітної капусти.
Брюссельська капуста
Брюссельська капуста – це безліч маленьких качанчиків. У ній у тричі більше рослинного білка, ніж у білокачанній. А також безліч витамину С! Але при неправильному приготуванні вона гірчить. Щоб цього уникнути, потрібно при варінні у воду додавати сіль чи лимонний сік. Брюссельська капуста багата на калій, а це важливий і корисний елемент для сердечно-судинної системи. Брюссельська капуста не викликає урагану в животі, тому її можна їсти навіть дітям.
Пекінська капуста
Це дуже популярний і улюблений багатьма салатний овоч. Смакові характеристики пекінської капусти зберігаються навіть при зберіганні. Вона багата амінокислотами, калієм та магнієм. Як у всіх видів капусти сік має бактерицидні властивості і тому рекомендують овощ при захворюваннях желудочно-кишкового тракту. Низький вміст клітковини не викликає метеоризму та підвищеного навантаження на шлунок.
Кольрабі
Це, швидше, не капуста, а качан. Стебло кольрабі вживають у їжу. Головне не купити старий, сухий і майже задерев’янілий качан. Кольрабі містить витамин А, С і вітаміни групи B. У ній багато кальцію. До складу кольрабі входитиме тартронова кислота, яка перешкоджає утворенню жиру з вуглеводів. Її рекомендують для дієтичного харчування навіть вагітним та маленьким. Вона сприяє поліпшенню роботи печінки, загоєнню язв, підвищує апетит, очищає від шлаків та токсинів. Найкраще за всіх капустяних овочів знижує рівень холестерину в крові.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!