Які фрукти і ягоди можна їсти з кісточками, а які лише без них

Головна / unsorted / Які фрукти і ягоди можна їсти з кісточками, а які лише без них

Деякі люди випльовують кісточки гранатів і яблук, інші із задоволенням їдять фрукти прямо з кісточками, більше того — стверджуючи, що саме в зернятках міститься максимум користі. Хто з них правий? Які продукти корисно їсти з кісточками, а які кісточки можуть нашкодити організму?

У плані вживання фруктових і ягідних кісточок багато суперечок та плутанини. Хтось вважає, що ними можна вдавитися, відруїтися або заробити апендит, алергію та засмічення кишківника; хтось впевнений, що саме в насінні сконцентрована основна маса корисних речовин і за допомогою них можна чи не замедлити старіння і вивести радіацію…

Давайте розбиратися разом.

Цитрусові

Кісточки цитрусових, виявляється, чи не корисніші за їх розрекламовану м’якоть, багаті на органічні кислоти, ефірні олії та витамини.

У насіння ж лимонів, апельсинів і мандаринів містяться не менш цінні речовини.

Наприклад, похідні ацетилсаліцилової кислоти (так-так, аналог усім відомого аспірину!), які мають виражену протизапальну дію. Болить голова — не поспішайте за хімічними ліками, розжуйте кілька кісточок лимона або лайма (проковтувати цілком взагалі будь-які кісточки не можна — тверда шкірка надійно захищає зародок від будь-яких зовнішніх впливів, включаючи дію шлункового соку).

Ще в насінні присутній витамин Е, який називають справжнім еліксиром краси. Ефірні олії та дубильні речовини в цитрусових кісточках мають потужні властивості виводити токсини. Інші корисні сполуки в їх складі стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту та прискорюють метаболізм.

За гіркий смак у насінні цитрусових відповідає речовина лимонін, що має доведені протиірусні властивості. Наразі активно ведуться дослідження щодо протиракових та нейропротекторних властивостей лимонину, а також його здатності боротися з ожирінням.

Гранаті

Плід граната грамотно називається гранатиною і є великою шкірястою коробочкою, наповненою безліччю насіння у сокової оболонці, через яку і цінують цей плід. Деякі люди люблять обсмоктувати ці зернята від м’якоті і виплевувати кісточки, інші вживають вміст гранатині цілком.

Праві, швидше, останні — у зернятках граната не міститься жодного яда. Більше того, вони багаті на поліфенолі та дубильні речовини, які важливі для здоров’я серця та зміцнення судин, а також відіграють роль у попередженні утворення опухолей та атеросклерозу. Кверцетини та антоціані у складі насіння граната мають протизапальні, протиірусні та протимікробні властивості.

А ще тут міститься цілий ряд витаминів та корисних мікроелементів.

Єдине, чим теоретично може нашкодити організму поїдання граната з кісточками — подразненням чутливої ​​ШКТ або алергією. Але і те, і інше стосується будь-якої багатої на клітковину їжі, якщо мова йде про її надлишок.

Виноград

Багато людей для вживання обирають кишмиш та інші безнасіннєві види винограду з найдрібнішими, практично непомітними кісточками. Більшість людей під час вживання інших сортів винограду ці самі кісточки просто випльовують.

Між тим, масло, що міститься у виноградних кісточках, у великій кількості містить жирні кислоти, витамин Е, поліфенолі, стероїди та інші біологічно активні речовини, що визначають її доведені корисні властивості (цитопротекторну, антиоксидантну та регенеруючу).

Тож жодної шкоди від розжованих виноградних кісточок організмові не буде, навіть наоборот. Говтати ж кісточки цілком не варто — ні, не тому що їх надлишок обов’язково викличе запалення апендикса, як вас лякали в детстве .

Абрикоси, сливи, вишні, черешні, персики

Чому ми зібрали ці плоди в одну підгрупу? Все просто – у їх твердих кісточках, які і розгризти складно, міститься достатня кількість амігдаліну. Це саме те речовина, яке ви відчуваєте гіркою, якщо вирішите з’їсти серцевину такої кісточки.

Амігдалін небезпечний не сам, а через свою здатність під дією шлункового соку вивільняти в організмі отруйні ціаніди (солі синильної кислоти).

Звичайно, від серцевини однієї кісточки навряд чи вам стане дуже погано, але прийом усередину великої кількості ядерець може призвести до важкого відруєння навіть дорослого людини з порушенням функцій нервної, дихальної та серцево-судинної систем. Найнебезпечніші у цьому плані абрикосові кісточки. Для відрування їх достатньо лише 50-100 г.

Важливо, що ця речовина може вивільнятися з годиною, наприклад, у винах і настоянках з цими фруктами, не позбавленими від кісточок (алкоголь сприяє розчиненню жорсткої оболочки), тому і такими напитками цілком реально відруїтися після року зберігання.

Яблука, груші, айва

Здавалося б, яблучне насіння — найчастіше вживане з усіх фруктів. Воно дрібне, м’яке, нерідко потрапляє до нас у шлунок разом із м’якоттю та шкіркою улюблених фруктів.

Більше того, в минулі десятиліття в навколонаукових колах активно рекомендували вживати ці фрукти саме з насінням, у якого нібито є підвищений вміст йоду і витамину Е. Ці дані не знайшли підтвердження.

А ось що насправді міститься в насінні Яблуневих — той самий амігдалін, про який ми писали вище, хоча й у менших дозах. Звичайно, навряд чи ви їсте щодня 20 великих фруктів разом із насінням за один присід, щоб відруїтися, але, тим не менше, знати цю інформацію не буде лишнім.

Кавун

Кавунове насіння містить до 25 % жирної олії з корисними для організму жирними кислотами. За фізико-хімічними властивостями вона схожа на мигдальну олію (і може заміняти її), за смаковими — на оливкову.

До того ж у цих кісточках багато корисної для травлення клітковини, пектину, що допомагає виводити шкідливі речовини, білка з цінними амінокислотами, важливих макроелементів (магнію, калію, фосфору), мікроелементів у біодоступній формі (особливо цинку, селену, заліза, .

До складу гарбузового насіння входитиме амінокислота цитрулін, яка хоч і не є структурним елементом білків (крім білка волосся), але відіграє важливу роль у багатьох фізіологічних процесах, у тому числі в енергетичному обміні.

Завдяки такому багатому складу арбузове насіння справляє сприятливий вплив на багато систем організму — від травної та видільної до серцево-судинної та нервової. Кавунове насіння, до речі, у багатьох країнах світу продають як харчовий продукт, корисний для людей, які ведуть здоровий спосіб життя — поряд, наприклад, із набагато більш звичайним для нас насінням гарбуза і соняшника.

Корисні для людини властивості має також насіння ківі, аґрусу, фініка, барбарису, обліпихи, шиповника, калини, черемхи, боярышника, кизилу, дині. А ось велика і гарна кісточка авокадо вважається трохи токсичною, пам’ятайте про це, якщо вам вдруге захочеться її спробувати.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!