Які фрукти і ягоди потрібно їсти осенью, щоб бути здоровим
Правильне харчування осінні — запорука міцного здоров’я. Ми підкажемо, які плоди допоможуть вам успішно впоратися з цим завданням і знищувати ваш голод разом із поганим настроєм.
З осінньою депресією іноді не в змозі впоратися навіть оптимісти та затяті романтики. І якщо ваш улюблений глінтвейн вкотре вам не допоміг, спробуйте зупинити свій вибір на менш радикальних засобах усунення тимчасової депресії. Наприклад, на сезонних фруктах та ягодах, які можна знайти на магазинних полицях та ринках зараз. Саме цей вид продуктів допоможе скоротати дощові осінні вечори та не допустити авітамінозу.
Хурма
Традиційно цей тропічний плід з’являється у продаж у середній смузі наприкінці жовтня і залишається з нами ще деяку годину після Нового року. У цей час хурму вирощують не лише на її історичній батьківщині, у Китаї, а й на півночі.
Особливо хурма багата витамином А і бета-каротином, як, до речі, і морква. Трохи менше в ній заліза та йоду, калію, кальцію, фосфору та магнію, а також аскорбінової кислоти та витаминів групи B. Хурму рекомендують вживати тим, хто страждає від хвороб нірок, органів шлунково-кишкового тракту, а також серцево-судинних захворювань. Її назва перекладається з латинської як “сердечне яблуко”.
Гранат
Ще один південний гість, який з’являється у наших широтах у другій половині осені, але зникає з полів магазинів трохи раніше, ніж хурма. Плід граната на 38,6-63,5% складається із соку, багатого на витамини С і К, мідь. Сік гранату також містить деяку частку витаминів групи В, калію, фосфору, заліза та сірки. Цей фрукт корисний для імунітету, серця, шкіри. Він допомагає під час схуднення та підвищує рівень гемоглобіну в крові.
Виноград
Сезон винограду закінчується, а тому устигніть насолодитися їм наостанок. Особливо багато у винограді кремнію, який потрібний організму для того, щоб засвоювати корисні речовини, покращує стан нігтів, волосся та шкіри, зміцнює сосуди, суглоби та сполучні тканини. У червоному винограді багато кобальту, що допомагає виробляти інсулін і тим самим регулювати рівень глюкози в крові. Тому несолодкі сорти винограду рекомендують для зниження ризику розвитку атеросклерозу, раку крові, анемії та цукрового діабету. У винограді також є певний обсяг витамину К і магнію.
Якщо на вашій ділянці росте виноград, то не забудьте вкрити його на зиму, враховуючи кліматичні особливості вашого регіону.
Інжир
Як тільки не називають це рослина, яка спочатку росла тільки в Малій Азії, а потім прижилася і на інших територіях, на Кавказі та на Чорноморському узбережжі також. Фігове дерево, смоква, винна ягода — ось лише деякі з його назв.
Тепер про користь. Всього 63 р. цього плоду на день вистачить для того, щоб задовольнити добову потребу людини в кремнії, чиї властивості були зазначені вище. Також інжир накопичив хороший запас калію, витамину В6, магнію і витамину К. В силу наявності протизапальних і жарознижувальних властивостей цей фрукт рекомендують вживати під час ангіні, застуди, бронхітах. Усуває він неприємні відчуття при жіночих болях.
Фейхоа
Ще один лідер із вмісту йоду, який містить у собі до третини добової норми цього речовини, трохи більше — витамину С і кремнію. Рослина виключно тропічного клімату, а тому в нас вважається екзотичною. Зараз саме час їсти фейхоа, а тому подбайте про придбання цієї незвичайної складової вашого раціону. Тим більше що цей фрукт використовують під час лікування та профілактики хвороб ШКТ, атеросклерозу, авітамінозу та гіповітамінозу, пієлонефриту, подагри та базедової хвороби.
Айва
Якщо у вашому саду росте айва, то настав час поласувати її плодами. Тому що вони містять у собі масу корисних для організму речовин. Так, 600 р. айві заповнюватиме добову потребу людини в аскорбіновій кислоті, а 769 р. — у міді. Остання, до речі, сприяє всмоктуванню заліза і допомагає боротися з інфекційними захворюваннями. У деякій кількості в айві містяться калій, залізо та фосфор, а також інші корисні речовини. Айву рекомендують для профілактики та лікування анемії. Також завдяки наявності пектину плоди цього рослини допомагають виводити з організму радіонукліди.
Журавліна
Це природне багатство можна знайти у будь-якій болотистій місцевості. І хоча збирати журавлину — заняття досить копітке, але воно обов’язково собі виправдає.
Всього 50 р. журавлині вгамують вашу потребу в необхідному людині — вітаміні Н, 556 р. — у марганці, який сприяє зміцненню кісток і м’язів, 694 р. — у кобальті. У цій цінній ягоді міститься кремній, калій, залізо, витамини В5 і К, а також інші корисні речовини. Звичайно, з’їсти велику кількість свіжої клюкви досить складно. Проте можна спростити цей процес, приготувавши журавлину у сахарній пудрi або журавлинний морс. Ця ягода дуже корисна для боротьби з пієлонефритом, профілактики серцево-судинних захворювань та підвищення імунітету.
Яблуко
Звичайно, краще, якщо це будуть домашні яблука, які ви зібрали зі своїх садових дерев. Проте і в магазинах яблука теж можуть бути без штучно створеного кольору та аромату, бо їхній сезон ще не завершився.
Крім аскорбінової кислоти, міді та калію, вміст яких коливається в межах 11 г. на 100 г. продукту і залізу (12 г. на 100 г. ), в яблуках також можна знайти деякий корисний об’єм кобальту, кремнію, міді, молібдену , витамину В6 і марганцю Завдяки наявності в них кислот, яблука стимулюють вироблення жовчі та шлункового соку, покращують колір обличчя. Цей фрукт корисний під час отруєннях та авітамінозу.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!