Які хвороби лікують популярні приправи та спеції

Головна / unsorted / Які хвороби лікують популярні приправи та спеції

Спеції додають смаку до життя! Та й саме життя продовжують!.

Трави та спеції – це не тільки популярні ароматні добавки до різноманітних страв. Сучасна наука тільки починає відкривати ті, наскільки велику користь вони приносять здоров’ю. Жодна національна кухня не обходиться без цих пахучих рослин. Більш того, багато з них використовувалися з давніх часів ще й для лікувальних цілей. Давайте спробуємо хоч трохи посягнути складні таємниці науки про спеції.

Розкладаючи рослинні компоненти на молекулярному рівні, вчені поступово приходять до розуміння того, як саме вони діють. Але для нас всі ці деталі не потрібні. Нам важливо знати лише ті, яку користь усе це приносити нашому здоров’ю.

Навіщо нам спеції: відповідає наука

Цікаво, що дія багатьох лікарських препаратів часто маскують під механізм роботи рослин. Однак різниця в тому, що людське тіло розпізнає рослини як їжу і вживає їх відповідно, а ось медикаменти все ж таки є чужорідними для нашого організму, і тому їх здатність виліковувати тіло і душу набагато нижче. З іншого боку, трави та спеції допомагають знизити вагу, покращують сон, травлення, роботу серцево-судинної системи, полегшують біль і навіть запобігають рак.

Ми зібрали список деяких приправ, які можуть сприятливо впливати на ваше здоров’я. Ви напевно вже чули, а може, навіть маєте у себе на кухні чи в місті. Якщо немає, тоді варто звернути на них увагу і щось із цього списку поселити у своєму кухонному шафі.

Приправи для вашого здоров’я

1. Прискорення обміну речовин — гірчиця, перець чилі та хрін

Такі пікантні продукти, як гірчиця, перець чилі та хрін, впливають на тіло термогенного ефекту: прискорюють метаболізм і піднімають температуру тіла. А це тягне за собою зниження ваги. Так що є сенс додавати до їжі гірчичні зерна чи гірчичний порошок.

2. Поліпшення травлення – коріандр, фенхель, імбір

Від роботи травної системи залежить дуже багато у нашому тілі. Адже правильне розщеплення їжі та засвоєння її впливає в кінцевому підсумку на весь організм.

Наприклад, коріандр прискорює процес травлення і діє заспокійливо при розладах (диспепсії), спазмах у животі, діареї та метеоризмі. Він має сечогінні властивості, а також може регулювати тиск крові. У рослини є всі частини: можна використовувати зерна та/або листя для приготування їжі, а також заварювати чай з листя. Для цього прокип’ятіть листя протягом 5 хвилин і процідіть. У цей відвар можна за бажанням додати мед.

Фенхель стимулює травлення та правильне засвоєння їжі. Рослини цілком їстівні і додають їжі лакричний аромат. Він має властивість зменшувати спазми, тому ефективний при дитячих кілках, печії, нетравленні та слизовому коліті. А ще полегшує симптоми ПМС.

Користь імбиру важко переоцінити. Кореневище цієї рослини має протизапальні та антиоксидантні властивості, а також стимулює вироблення травних ферментів та жовчі. Ви можете використовувати його при приготуванні багатьох страв та напоїв і навіть додавати в смузі.

3. Біль у суглобах – чеснок, зелений чай, корінь солодки

Часник – потужний протизапальний засіб. Він однаково ефективний як за зовнішнього, так і внутрішнього застосування. Його можна додавати у страви, проте корисніше з’їдати у сирому вигляді (якщо звичайно ви можете це зробити). У вигляді компрессів і примочок часник знімає запалення, а також зігріває та заспокоює біль у суглобах.

Зелений чай, як і всі інші справжні (не трав’яні) чаї, містить протизапальні речовини. Однак у зеленому чаї міститься більше флавоноїдів (тип антиоксидантів), ніж у інших видах чаю, що робить його більш ефективним при лікуванні запалення.

Корінь солодки містить специфічні флавоноїди, що пригнічують розвиток запального процесу. Його можна приймати у вигляді чаю: 1 чайну ложку подрібненого кореня солодки залийте гарячою водою і дайте настоятися 10 хвилин, процідіть і випийте. Солодка сама по собі солодка, тому додатково підсолоджувати чай немає потреби. Проте, слід пам’ятати, що великі дози солодки з часом можуть викликати підвищення тиску і зниження рівня калію. Корінь солодки також протипоказаний вагітним та літнім жінкам.

4. Виведення токсинів – розмарин

Щодня ми піддаємося свій організм впливу токсинів як довкілля, так і з їжі, яку споживаємо. Якщо від них періодично не позбуватися, токсини накопичуються і наносять вред організму.

Розмарин має протигрибкові, протиірусні та антибактеріальні властивості. Антиоксиданти, що містяться в розмаринах, захищають печінку і навіть здатні виліковувати цироз. Розмарин підвищує захисні механізми організму і таким чином перешкоджає пошкоджень, що наносяться вільними радикалами на печінку.

Крім благотворного впливу на печінку, розмарин також захищає мозок, покращує пам’ять, розумові здібності, а також блокує накопичення бета-амілоїду – білка, що спричиняє ураження клітин мозку, що призводить до хвороби Альцгеймера та інших неврологічних захворювань.

Розмарин крім того володіє яскраво вираженим ароматом, тому чудово підходить до супів, тушкованих та змажених (у тому числі і на грилі) страв, а також може заваритися у вигляді чаїв.

5. Підвищення імунітету — чорний перець, куркума

Чорний перець містить речовину піперин, має виражені антиоксидантні властивості. Піперин зв’язує рецептори імунних клітин і підвищує загальну життєстійкість клітин. Більше того, чорний перець підвищує біодоступність інших поживних речовин.

Наше тіло може засвоювати багато речовин з їжі у тому вигляді, в якому вони є, але не всі. Є такі, які всмоктуються з трудом, наприклад, куркума. Ця приправа дуже корисна для здоров’я, проте погано засвоюється у чистому вигляді. А чорний перець збільшує її засвоєння на 2000%!

Піперин також пригнічує ріст і розвиток раку, у тому числі раку кишківника та грудей. До того ж, він ефективно лікує вітіліго завдяки здатності стимулювати вироблення шкірного пігменту. Чорний перець можна додавати в їжу під час її приготування або вже готові страви.

У куркумі міститься жовтий пігмент куркумін, що володіє антиоксидантними та протизапальними властивостями. Він успішно бореться з інфекціями, вбиває грибки та ракові клітини, покращує здоров’я ротової порожнини та підтримує роботу імунної системи. Куркума засвоюється набагато краще за все з поєднання з чорним перцем і кокосовим маслом.

6. Зменшення жиру на животі — кайєнський перець, кориця

Кайєнський перець, як і чорний, має термогенну властивість, тобто при вживанні може виробляти тепло. Термогенні продукти прискорюють обмін речовин (навіть коли ви відпочиваєте), тому ви спалюєте більше калорій. Кайєнський перець містить витамини С, В6, Е, мінерали марганець та калій, а також флавоноїди.

Капсаїцин, що міститься в кайєнському перці, покращує апетит і допомагає травленню. Він також сприяє виробленню жовчі та ферментів підшлункової залози, загоює рани та невеликі язви в желудку та розщеплює білки у тонкому кишечнику.

У склянку з теплою водою додайте? чайної ложки кайенського перцю та 1 столову ложку лимонного соку, розмішайте і випийте за півгодини до завтраку. Це дасть добрий штовх вашій травній системі і зарядить метаболізм енергією.

Кориця успішно бореться із запальними процесами, а також сприяє зниженню ваги. Вона стимулює вироблення інсуліну і стабілізує рівень цукру в крові, покращуючи таким чином чутливість клітин до інсуліну. Завдяки цьому глюкоза починає активніше засвоюватися м’язами для вироблення енергії, а не відкладається про запас у жирових клітинах.

Природа буяє яскравими та ароматними травами та спеціями, які допоможуть зробити будь-яку вашу страву не тільки смачною та їжчою, але і корисною для здоров’я. І все це багатство можна легко знайти у найближчому супермаркеті і потім зручно зберігати на кухні, щоб воно завжди було під рукою.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!