Кухарі створюють страви з дивовижним поєднанням смаків, текстури, про які ми, можливо, не задумувалися, інформує sutura.org.ua

Однак не всі поєднання продуктів однаково корисні і можуть наносити серйозний вред нашій травній системі.

Сважається, що незбалансована їжа з неправильним поєднанням інгредієнтів може сприяти газоутворенню та різним розладам.

Ось кілька таких поєднань продуктів, які краще уникати.

1. Огірки та помідори

Це класичне поєднання продуктів, до якого багато хто з нас звикли з детства. Самі по собі ці продукти корисні для нашого здоров’я, однак у шлунку огірки та помідори діють один проти одного.

Помідори є чудовим джерелом витамина С. Більше того, в помідорах витамина С більше, ніж в апельсинах.

Однак огірки містять фермент, який заважає всмоктуванню вітаміну. Через що наша травна система трохи дратується, що позбавляє нас деяких корисних властивостей.

2. Чай і молоко

Деякі люди люблять пити чай із молоком, але це не найкраща ідея.

Фахівці пояснили, що чай корисний для тиску та загального здоров’я серцево-судинної системи. Молекулі катехіни в чаї допомагають розширити кров’яні судини, виробляючи окис азоту.

Однак білки в молоці – казеїни запобігають цьому ефекту, зменшуючи концентрацію корисних речовин у чаї.

3. Діня з іншими продуктами

Діня – це один з улюблених літніх освіжаючих продуктів, який також додають у салати в поєднанні з сиром або шинкою.

І хоча смак може бути чудовим, але вашому шлунку, можливо, буде не так приємно, як вашим смаковим рецепторам.

Справа в тому, що на перетравлення молочних продуктів потрібно набагато більше години, ніж на перетравлення дині. Так що, поки шлунок перетравлює диню, молоко починає згортатися у шлунку.

Більш того, диня перетравлюється швидше за багато продуктів, так що споживання її в складі більш складної страви може збити вашу травну систему.

4. М’ясо та яйця

Для багатьох омлет із шинкою є звичною улюбленою стравою.

Однак поєднання цих двох інгредієнтів створює страву з дуже високим вмістом білка.

Натомість краще віддати перевагу омлету з овочами, а м’ясо або інші білкові продукти з’їсти пізніше.

5. Йогурт та фрукти

Поєднання молочних продуктів з чимось іншим є досить неоднозначним, оскільки шлунок перетравлює молоко та молочні продукти з іншою швидкістю, ніж інші продукти.

Кислоти у фруктах особливо сильно втручаються у перетравлення молочних продуктів, тому їх краще їсти окремо.

6. Банані та молоко

Банановий смузі здається дуже смачним і поживним поєднанням, але багато експертів з харчування думають по-іншому.

Деякі фахівці вважають поєднання бананів і молока однією з найменш сумісних через різні процеси нагрівання та охолодження.

Це поєднання порушує мікрофлору кишечника, може викликати алергію та сприяти виробленню слизу.

7. Хліб і сир

Бутерброди з плавленим сиром – це одна з перших простих страв, яку може освоїти кожен.

Однак деякі фахівці вважають це поєднання поганим для шлунка, так як білки і крахмаль перетравлюються по-різному нашим організмом.

Коли ви їсте їх разом, наш шлунок вибирає, що перетравлювати спочатку, і часто залишає без уваги крахмаль.

Неперетравлений крохмаль піддається процесу бродіння і в крайніх випадках це може призвести до отруєння.

8. Лазання

Лазання – це одна з найсмачніших страв, але, можливо, ви помічали, наскільки ситим ви відчували собі після неї.

Це поєднання не рекомендується з тих же причин, що і бутерброди з плавленим сиром, а додавання томатного соусу погіршує ситуацію.

Ваш організм починає працювати в посиленому режимі, щоб переварити вуглеводи, молочні продукти, білки та кислоти, що забирає багато енергії.