Яку користь для організму приносять продукти бджільництва: мед, перга, прополіс, забрус, маткове молочко
Мед та інші продукти бджільництва – це унікальні ліки, які створила природа. Ще з давнини вони активно використовують у народній медицині для профілактики та лікування багатьох захворювань. Єдине протипоказання — алергія на пчелину продукцію.
Якщо всі малечі знають, що таке мед, то інші продукти бджільництва: забрус, перга, прополіс, маточне молочко — знайомі не всім. Давайте розберемося, що це таке і для чого використовується.
Чим корисний мед
Мед — це перероблення пчелами нектар квітів. Робоча пчела збирає нектар і заповнює ним свій зоб, де нектар змішується з багатьма ферментами слюні. Прилетівши до вулика, пчела передає крапельку нектару іншій пчелі, яка збагачує його своїми ферментами і складає біля соти. Під час досягання меду пчелі багаторазово переносять його з однієї ячейки до іншої, потім закривають стільники кришечками з воску.
До складу меду входять понад 50 різних речовин. Основні компоненти — це вуглеводи: глюкоза та фруктоза. Мед також містить витамини: В2, В6, РР, С, Н, Е, К, пантотенову кислоту, фолієву кислоту, важливі макро- і мікроелементи: кальцій, натрій, магній, залізо, сірку, йод, хлор, фосфор, марганець, медь , цинк та інші. Залежно від рослин, з яких пчелі збирали нектар, мед відрізняється за складом, смаком, кольором та запахом.
У народній медицині добре відомі бактерицидні властивості меду: у ньому містяться речовини, які перешкоджають розвитку хвороботворних бактерій. Мед — це ще й натуральне снодійне, яке є заспокійливим для організму. Склянка води з медом на ніч забезпечить вам міцний сон. Крім цього, мед має ще кровотворні, ранозагоювальні, знеболюючі, імунологічні властивості, що позитивно діють на всі органи та системи, стимулюючи їх роботу, підвищуючи загальну опірність організму різним захворюванням.
Що таке забрус
Пчелі запечатують стільники з медом особливим речовиною, що складається з квіткового пилку, прополісу та секрету воскових та слюнних залоз насекомих. У такому запечатаному вигляді мед досягає і може довго зберігатись. Зрізана за допомогою пасічного ножа верхня частина запечатаних стільників із медом і називається забрус. Мед, що витік із забрусу, вважається лікувальним і смачним, оскільки він має високу біологічну активність.
Забрус, відокремлений від меду, використовують для отримання високоякісного воску, а також з медичною метою. Крім воску, який є основою забрусу, у продукті є витамини групи В, ретинол, каротин, аскорбінова кислота, токоферол, білкові сполуки, ліпіди, цукри, макро- та мікроелементи, органічні кислоти, смолі, хітин, ефірні олії.
Завдяки унікальному складу, забрус часто використовують як жувальний засіб, який чудово дезінфікує ротову порожнину, зміцнює ясна, знімає зубний наліт. Під час жування маси відбувається активізація процесів слиновиділення, посилення секреції шлункового соку, стимуляція моторики ШКТ, а також покращення стану серцево-судинної системи та нормалізація обміну речовин. Забрус створює умови для формування корисної мікрофлори кишківника, тому продукт часто використовують для лікування дисбактеріозу. Цей продукт ефективний також під час лікування ангіні, стоматиту, пародонтозу. Ефірні масла у його складі очищають гайморові пазухи, покращують нюх та нормалізують дихальні процеси.
У процесі жування забрусу біологічно активні речовини потрапляють до організму людини через судини, розташовані під мовою, тобто всмоктуються безпосередньо в дах, не піддаючись впливу шлункового соку. Прихильники апітерапії (застосування продуктів бджільництва з лікувальною метою) рекомендують жувати забрус за 30 хвилин до їди. З метою профілактики пчеліний забрус застосовують осенью і з настанням весни. Дорослий людині достатньо тричі на день жувати його не менше ніж по 1 ст. л. протягом 15 хвилин до зникнення смаку.
Перга і її корисні властивості
Якщо з нектару пчелі роблять мед, то з квіткового пилку виходить перга. Прилітаючи у вулик, пчела приносити на задніх лапках кульки квіткового пилку. Його також називають пчелиним обніжжям. Пчелі утрамбовують пилку біля соти і заливають медом. Під впливом меду та ферментів слюні пчела пил починає блукати. В результаті з нього утворюється зовсім новий продукт, який значно перевершує пилку за корисними властивостями. Пергу ще називають “пчелиним хлібом”, оскільки це основний корм для личинок та дорослих пчел.
Під час перетворення пилку на пергу збільшується кількість вуглеводів і вітамінів, сахароза перетворюється на моносахариди, продукт в цілому стає менш аллергенним. “Пчелиний хліб” містить практично всі витамини, 16 амінокислот, 13 жирних кислот, вуглеводи, макро-і мікроелементи. Перга є повноцінним харчовим продуктом, який має у своєму складі всі необхідні людині біологічно активні речовини, причому в концентрованому вигляді. Цей продукт тонізує та омолоджує організм, зміцнює імунну систему, підвищує розумову працездатність, а також стійкість до стресів, покращує мозковий кровообіг та обмін речовин, стимулює процес кровотворення, сприяє регенерації тканин та нормалізує артеріальний тиск.
Перга продається в стільниках, у вигляді пащі, порошку, а також у вигляді гранул, які мають форму стільникової комірки. Засвоєння перги відбувається набагато краще під впливом слини, тому цей продукт слід ретельно розсмоктувати, як льодяник, за 30 хвилин до їди, нічим не запиваючи. Після прийому перги протягом пів години не можна їсти і пити.
Смак перги – це оригінальний букет кислого, сладкого та гіркого. Залежно від місцевості та рослин, з яких пчелі збирали пилку, смак перги може зміщуватися у тієї чи іншої сторони.
Прополіс та його застосування
Прополіс — це продукт переробки пчелами смолистих виділень деяких рослин (тополі, березі, сосні, осики та ін.). Пчелярі називають прополіс “пчелиним клеєм”. Пчелі використовують його для того, щоб ремонтувати стільники, замазувати щілини біля вулика, знезаражувати своє житло.
Ще з давнини прополіс відомий як потужний антисептик та анальгетик. У цьому продукті міститься величезна кількість хімічних елементів, необхідних людині, у тому числі витамини: B1, B2, B6, C, E, H, P, а також цінні ферменти, мікроелементи, фітонциди, флавоноїди, ефірні олії, рослинні смоли, віск, жирні кислоти. Незважаючи на те, що про цілющі властивості прополісу відомо вже давно, його склад ще повністю не вивчений.
Прополіс має гіркуватий смак, приємний смолистий запах, а колір його залежить від того, з яких рослин пчелі зібрали смолу. Він може бути коричневим, майже чорним, а може бути жовтим, зеленим чи червоним.
Найчастіше прополіс застосовують для виготовлення мазей, бальзамів, водних та спиртових настоянок. Препарати з прополісом використовуються для підвищення імунітету, лікування вірусних захворювань, гаймориту, нежитю, захворювань шлунково-кишкового тракту, грибкових інфекцій, псориазу. Жують чистий прополіс, переважно, за наявності болю у горлі, кашлю, зубного болю, інфекцій порожнини рота. Не можна приймати більше ніж 1-2 г прополісу на день. Разова доза повинна бути не більшою за сірникову головку, інакше можливий опік слизової оболочки.
Що таке маткове молочко
Для бджіл маткове молочко – це найперший корм. Виробляють його молоді пчелі, до обов’язків яких входитиме кормування личинок і матки. Личинки робочих бджіл отримують маткове молочко лише три дні, а матка — усі життя. Тому і живе вона набагато довше за прості пчели — близько семи років, а робочі пчелі — лише 35-40 днів. Але якщо личинка робочої пчелі буде отримувати маткове молочко довше, ніж три дні, то у неї розвинуться репродуктивні органи і вона стане маткою. Така ситуація виникає, якщо у пчелиній батьківщині матка гине і пчелам терміново потрібно замінити її.
Маткове молочко — це, безумовно, важливий та корисний лікувальний продукт бджільництва, який має високу біологічну активність. За консистенцією маткове молочко нагадує кисіль білого кольору. Дослідження показали, що цей продукт багатий на вітаміни та мінералі. В ньому міститься понад 100 хімічних з’єднань, близько двох десятків амінокислот. Серед них є незамінні — ті, що людський організм не в змозі синтезувати самостійно. У матковому молочку присутні вуглеводи, ліпіди, стерини та широкий спектр жирних кислот. Білки, які виявлені в ньому, за будовою наближені до білків сіруватки крові людини.
Пчелине молочко має наступні властивості:
- зміцнює імунітет;
- сприяє регенерації клітин і збільшує тривалість життя;
- покращує роботу головного мозку;
- нормалізує артеріальний тиск;
- знижує рівень холестерину у крові;
- активізує вироблення гемоглобіну;
- покращує перистальтику кишківника, роботу органів травлення;
- підвищує гостроту зору;
- збільшує тривалість життя.
Завдяки багатому складу та здатності запобігати передчасному старінню шкіри, пчелине молочко широко застосовують у косметології.
Найкраще вживати нативне (неперероблене пчелине маткове молочко у вигляді цілих маточників, придбаних безпосередньо у бджолярів. Проте слід мати на увазі, що після декількох годин зберігання за кімнатної температури цей продукт починає втрачати свої корисні властивості. Для тривалого зберігання матове молочко консервують різними способами: заморожують , адсорбують, консервують медом, ліофілізують
Ліофілізація — найефективніший спосіб консервації: маткове молочко після глибокої заморозки висушують у вакуумі. Ліофілізований продукт не боїться коливань температури і зберігається без холодильника протягом двох років, не втрачаючи своїх властивостей.
Всі продукти бджільництва дуже корисні і застосовувати їх можна у комплексі як дорослим, так і дітям, якщо, звичайно, немає підвищеної індивідуальної чутливості. Однак аллергія може мати накопичувальний характер і надмірно захоплюватися апітерапією теж не варто.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!