Якими корисними властивостями для здоров’я володіє паприка
Це ароматна приправа, яка не лише надає стравам пікантного смаку, але і насичує їх червоним відтінком. Крім смакових якостей, спеція має безліч корисних для людського організму властивостей.
Зовні пряність є порошком розового, насиченого червоного або оранжевого кольору. Приправа має перцевий аромат, трохи солодкуватий смак і легку гіркуватість.
Для виготовлення спеції використовують непекучі чи слабопекучі сорти стручкового перцю. Стиглі плоди збирають вручну. Перці сушити на сонці у розкладеному вигляді. Іноді їх розвішують на нитки. Підсушені плоди перетирають механічним способом.
Як правило, приправу діляти на солодку та гостру.
Але є ще кілька сортів паприки, які мають різний відтінок і смакові якості:
- рожева;
- напівсолодка;
- нежна;
- солодка;
- спеціальна;
- делікатесна;
- гостра.
Іноді зустрічається копчена паприка. У процесі її виготовлення перці не лише сушать, а й коптять.
Паприку зазвичай додають у м’ясні страви, а також:
- салати;
- супи;
- гарніри;
- холодні закуски;
- маринаді.
Буває, що спецію використовують для приготування деяких десертів. А на ковбасному та м’ясному виробництві застосовують в основному як барвник.
Досить подивитись склад приправи, щоб зрозуміти, корисна вона для організму людини. У ній містяться:
- витамини;
- мікроелементи;
- макроелементи;
- каротиноїди;
- ефірні олії;
- клітковина;
- білки;
- органічні кислоти;
- цукри;
- алкалоїди.
Приправа багата на вміст витамину С, а також А, В1, В2, D, РР. З мікроелементів у ній є залізо, цинк, селен, марганець, мідь. З макроелементів – натрій, магній, калій, кальцій, фосфор.
Червоний колір надають паприці каротиноїди. Аромат – ефірні олії. Спеція має пекучий смак завдяки алкалоїду капсаїцину, що міститься у насінні перцю. Капсаїцин чинить подразнюючу дію на слизові оболочки верхніх дихальних шляхів, травного тракту та шкіри.
Червоні сорти паприки містять велику кількість корисних речовин.
Завдяки своєму складу спеція має масу корисних властивостей, а саме:
- регулює обмін речовин;
- стимулює кровообіг;
- покращує зір;
- знімає болі у суглобах;
- зміцнює імунітет;
- усуває тромбоз та варикоз;
- сприяє росту волосся і нігтів.
Крім цього, приправа володіє антиоксидантними, антибактеріальними, сечогінними, загальнозміцнюючими, тонізуючими властивостями.
Паприка допомагає при депресивних розладах, запобігає анемії і навіть покращує настрій.
Спеція корисна при захворюванні на цукровий діабет, оскільки сприяє вирівнюванню рівня глюкози.
Пряність використовується у косметичних цілях. Наприклад, її додають до масок для волосся.
Паприка протипоказана за наявності таких проблем зі здоров’ям:
- захворювання нірок, печінки, шлунку;
- аллергія;
- порушення роботи серцево-судинної системи;
- гіпертонія;
- індивідуальна непереносимість.
Не рекомендують приправу у період вагітності та лактації.
Людям, схильним до повноти, не варто зловживати спецією, бо вона підвищує апетит.
Приправа не втратити своїх корисних властивостей, якщо її:
- зберігати у сухому місці;
- не піддавати тривалій тепловій обробці;
- не використовувати після закінчення строку придатності.
Паприка не тільки добре доповнює страви, вона запобігає і бореться з деякими захворюваннями. При розумному застосуванні спеція не зашкодить, а лише принесе величезну користь для здоров’я.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!