За останні сторіччя катастрофічно змінився стан довкілля; з’явилося стільки нових речовин, які імунітет не в змозі розпізнати як ворожі для організму і вчасно знищити. Тому кожні 10 років захворюваність на алергію підвоїться. На думку вчених, ці показники ще не досягли свого максимуму.

Один з чисельних видів алергії – харчова – пов’язана з непереносимістю певного продукту. Якого саме – питання індивідуальне, але найчастіше у довгий список харчових алергенів потрапляють молоко, курячі яйця, злаки, цитрусові, полуниця тощо.

За статистикою, найчастіше викликають алергію шоколад (кола), кукурудза, яєчний білок, риба, молоко, гірчиця, горіхи та пшениця.

Прояв цієї недуги, на щастя, рідко викликає швидко виявляється анафілактичний шок (сильна задишка, судоми, рвота, мимовільне сечовипускання, висип по всьому тілу і навіть втрата свідомості). Інші характерні ознаки: діарея, кишкові кольки та шкірні реакції, запалення слизового носа, почервоніння повік.

Що робити, якщо з вами сталася така напасть? Анафілактичний шок вимагає негайного медичного втручання – без швидкої не обійтися. В інших випадках (залежно від реакції організму) потрібно промити шлунок та прийняти кілька таблеток активованого вугілля; якщо турбують колики – таблетку но-шпи для полегшення стану; при шорсткості та сухості шкіри використовуйте дитячий крем. Це перше, ніж ви можете собі допомогти. Але в будь-якому випадку алергію можна залишати без нагляду лікаря. Потрібно виявити аллерген, що спричинило таку реакцію, і провести курс лікування. Чи не відповідний вам продукт доведеться виключити надовго або назавжди. Якщо аллерген виявлено, то слід виключити всю цепочку продуктів, які його містять:

до молока – сметана, сир, морожене, тістечка, кондитерські вироби, вафлі, шоколад, сосиски та ковбаса; до курячого білку – яйця, продукти, що містять їх, куряче м’ясо, кондитерські вироби, вина, що очищають білком, майонез, ковбаси та сосиски; до риби – тріска, хек, будь-які рибні консерви та ікра білковий компонент пшениці, жита, ячменю – хліб та хлібобулочні вироби, манна, перлова, ячмінна крупа, пиво, замінник кави.

Крім того, слід виключити продукти, що містять харчові барвники, тартразин у складі тістечок, тортів, мороженого, пудингів, сирів, вкритих оболонкою.

Гіпоалергенну дієту потрібно тримати близько трьох тижнів для дорослих та близько тижня для дітей. Після цього терміну під контролем лікаря, можна спробувати вводити в раціон не частіше одного разу на 3 – 4 дні, а при гострій реакції організму зовсім відмовитися від цих продуктів.

Надалі будьте обачні та обережні щодо нових для вас страв та фруктів, особливо якщо вирушаєте на відпочинок в екзотичні країни. Відмовляйтеся від страв, у безпеці яких для себе ви не впевнені.

Аллергія може бути спадковою. Тому її профілактика починається з вагітності. Майбутня мама повинна докласти максимум зусиль, щоб недуга не передалася малюкові, бо імунна система закладається ще до народження. Основне – здорове харчування натуральними продуктами без консервантів та барвників, чисте не загазоване повітря та, звичайно, відсутність алкоголю та нікотину. Новонароджений якомога довше повинен бути на грудному вигодовуванні, тому що жодна що ні є збалансована молочна суміш, на відміну від материнського молока, не містить необхідних біологічно активних речовин, які змогли б укріпити імунітет і налаштувати його в організм. І надалі будьте уважні до всього, що є і з чим контактує ваш малюк.