Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Калорійність меду, його користь та шкода
Мед отримують з нектару квіткових рослин пчелі, додаючи в нього особливе речовина під назвою інгібін.
Завдяки йому мед набуває просто абсолютної стерильності. Крім того, в меді міститься просто неймовірне кількість корисних речовин, необхідних для людського організму.
Проте, чи корисний мед, як нам казали з самого детства? Яка його калорійність і скільки можна споживати його за добу? У цій статті ми постараємося відповісти на ці та інші питання, які цікавлять читачів.
Поживність меду
У меді міститься просто величезна кількість корисних елементів: каротин, протеїн, витамини групи B, C, PP. Крім того, є ферменти, різні ефірні олії, а також органічні кислоти, сахар та азотисті сполуки.
До складу в загальній кількості входить більше трьохсот найрізноманітніших речовин. Якщо використовуються елітні сорти меду, то буде не менше тридцяти трьох найкорисніших мікроелементів.
У 100 грн. меду міститься 82 гр. вуглеводів. Знизу 40% фруктози і близько 35% глюкози. Якщо в меді переважає фруктоза, то він матиме більш сладкий смак, а якщо наоборот, то такий продукт схильний до посиленої кристалізації.
Крім цих основних компонентів, у меді є і вода, яка може досягати 22% від загальної маси. Також є органічні кислоти, наприклад, молочна, яблучна, лимонна та інші.
Калорійність меду: у 100 г продукту міститься приблизно 327 ккал. Її можна порівняти з пшеничним хлібом, яловичиною чи телячою печінкою.
Наприклад, всі квіткові сорти меду не можуть мати калорійність понад 380 ккал, а ось темні – до 415 ккал. Як ви помітили, загальна калорійність продукту вища, ніж у зненавидженого всіма спортсменами цукру. Чому ж потрібно вживати саме мед?
Найголовніше – це наявність широкого ряду корисних речовин. Ще наші дідусі та бабусі називали мед “ліками від усіх хвороб”. Крім того, деякі сорти меду мають глікемічний індекс менший, ніж у цукру, що робить їх не такими небезпечними для набору лишніх кг.
Яка ж калорійність меду саме в одній чайній ложці? Якщо використовувати чайну ложку без гірки, то в ній утримується 8 гр. меду, що становитиме близько 26 калорій.
Мед – корисні властивості
Відомо, що мед є по-справжньому цінним продуктом і ця цінність, перш за все, полягає у лікувальних властивостях. Так, мед може відновити сили і включає всі захисні функції організму, що піднімає імунітет. Навіть Гіппократ рекомендував вживати мед щодня. А ось японські медики вважають цей продукт найкориснішим серед усіх натуральних.
Відомо, що всі, хто збирає мед і вживає його, не страждають на хвороби судинної системи або суглобів. Серед таких людей практично всі мають добре здоров’я і багато є довгожителями.
Мед може бути як нижчого ґатунку, так і вищого ґатунку. Якщо використовується нижчий сорт, то відзначають його підвищену вологість, тобто мед виходить при витоплюванні його сот за допомогою вогню.
А вісь вищі сорти меду, які містять саме мінімальну кількість вологи, отримують безпосередньо при витіканні меду з сот. Відбувається це за допомогою власної ваги меду.
Темні сорти меду становлять для організму особливу корисність, оскільки вони містять максимальне кількість мінеральних речовин. Вони підсилюють кровотік лімфи. Також знищують мікроби, наприклад, кишкову та дизентерійну палички.
Мед використовують для лікування, а також їм загоюють рани. Його застосовують як засіб для полоскання при стоматитах, різних ангінах.
Мед – корисні властивості
Мед рекомендують вживати щодня при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки. Він корисний при гастритах, різних захворюваннях печінки та жовчного міхура.
Його використовують як даний лікувальний засіб при виснаженні організму та його ослабленні.
Крім того, корисний нектар застосовують при різних захворюваннях серця і для лікування дуже складної гіпертонічної хвороби.
Найбільш широке поширення мед отримав для лікування застуд та грипу. Для успішного лікування цих захворювань застосовується липовий мед.
При цьому слід пам’ятати, що тільки натуральний мед є дійсно вірним помічником при різних захворюваннях, якщо він жодного разу не піддавався різним технологічним обробкам.
Також відомо вплив меду на вагу тіла. Справа в тому, що мед спалює та розщеплює жир. Для схуднення використовується звичайна вода, в ній розчиняється одна чайна ложка меду, пити вранці на щастя.
Відомо, що після року зберігання мед може втрачати свої лікувальні властивості. Тому завжди краще вживати мед якнайбільше свіжим і не наполягати його довго. Якщо використовувати мед щодня, то дорослій людині варто обмежитися ста грамами меду.
При цьому найбільшу користь цей продукт принесе, якщо його вжити за дві години до їди або через три години після їжі.
Звичайно, мед краще вживати в чистому сирому вигляді і тільки в крайньому випадку рекомендується запивати його чаєм або водою. Мед насправді дуже боїться кип’ятку, а якщо перевищено температуру в 40 градусів, то всі корисні речовини будуть зруйновані.
Мед рекомендують використовувати у невеликих дозах для перешкоджання ожиріння. Тому рекомендують таки вживати не більше однієї двох столових ложок меду щодня.
Крім того, після вживання меду рекомендується ретельно прополоскати рот, так як він дуже сильно прилипає до емалі і може зруйнувати, привести до карієсу.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!