Свою назву цей чагарник отримав завдяки червоним окрасам ягід, що нагадує колір розпеченого металу. За іншою версією, калина стала калиною завдяки здатності калинових ягід втрачати свою гіркоту і ставати особливо цілющими та красивими, коли їх «прожарить» мороз, передає sutura.org.ua

Збирають калину у жовтні, після перших заморозків. Тільки тоді її налиті ягоди перестають бути гіркими. А знаючі люди додають, що калинова гіркота змінюється солодкістю під впливом не лише низьких, а й високих температур, наприклад, при нагріванні.
Калину можна зберігати у морозилці, а ягоди можна висушити. Тільки пам’ятайте, що найкраще сушити калину на відкритому повітрі. Наші пращури пов’язували ягоди в гронах і розвішували їх на горищі.

Якщо ж немає можливості або підводити погоду, скористайтесь духовкою. У духовці калину сушити за невисоких температур і стежити за тим, щоб ягоди не пригоріли. Краще залишати духовку трохи прочиненою. Сушену калину можна пропустити через м’ясорубку або розтерти у ступці товкачиком.

Лікарські властивості каліні

Корисні властивості ягоди калини споконвіку цінувалися народними знахарями. У її плодах укладено унікальний комплекс різноманітних витаминів, амінокислот, фітонцидів, ефірних олій, пектинових та дубильних речовин. А також містяться витамини А, С, К, Р, залізо, фосфор, валеріанова, оцтова та аскорбінова кислоти, цукру, смолоподібні ефіри і надає гіркий присмак ягоді глікозид вібурнін.

Особливо корисна калина витамином З, за змістом якого вона у 2 рази перевищує малину та цитрусові. А за кількістю заліза у своєму складі обганяє апельсини та лимони майже у 6 разів.

Багата фітонцидами калина широко використовується для лікування вірусних інфекцій та простудних захворювань. Її рекомендують включати до щоденного раціону людям, які страждають на гіпертонію, атеросклероз, гастрит, коліт, виразки дванадцятипалої кишки та шлунка.
Вона – відмінний протизапальний і жовчогінний засіб, відвари з неї сприятливо впливають на роботу печінки, серця, кров’яних судин, заспокоюють і зміцнюють нервну систему.

Ще одна корисна властивість калини пов’язана з її здатністю очищати судини. Для цих цілей найкраще використовувати її сік. У калині міститься лише 27 калорій на 100 г свіжих ягод. Це чудовий засіб для тих, хто прагне схуднути.

Крім соку та ягід калини корисні властивості спостерігаються у її корі, квітках та листі. Наші предки застосовували відвар з кору калини для зупинки навіть найсильніших кровотеч. Крім цього, відомі факти застосування кору калини при головних болях, безсонні і як засіб, що благотворно впливає на нервну систему.

Однак калину не рекомендується вживати при підвищеному згортанні крові, гіпотонії, а також вагітності. Не варто захоплюватися калинолікуванням і при підвищеній кислотності шлункового соку, зниженому тиску, сечокам’яній хворобі, подагрі, артриті.

Рецепти краси їх каліні

Калина – відмінний косметичний засіб. Вона чудово вибілює та очищає шкіру. Недарма дівчата в давнину вмивалися калиновим соком, щоби бути пригожими.

  • Свіжий сік можна використовувати для видалення прищів, вугрів та чорних крапок. Він рекомендується як дієвий засіб для видалення веснянок і пігментних плям.
  • Хорошим відбілюючим ефектом володіють маски з ягід калини, змішаних з медом: недостиглі ягоди розім’яти в кашку, додавши чайну ложку меду. Отриману масу нанести на обличчя на 30 хвилин, а потім змити розведеним лимонним соком. Інший варіант: змішайте свіжий сік калини порівну зі сметаною і накладіть на обличчя маску на 20 хвилин, після чого змийте водою.
  • Тонізуючу дію на шкіру обличчя надає маска з подрібненого свіжого листя калини. Наносити на змащену жирним кремом шкіру на 10-15 хвилин.
  • Відвар кору калини застосовують при пітливості ніг і рук: 10 г кору відварити в 1 склянці води, настояти 2 години, процідити.

Калинова магія

А ще калина – магічне дерево. Посаджена у дворі, вона буде залучати з простору енергії, сприяють сімейному благополуччю, достатку та процвітання. І як би облагороджувати те місце, де росте.

Але слід врахувати, що якщо ви посадили калину біля двору, то з неї не можна ламати гілки або рубати її. Подібні дії можуть принести безліч нещасть і бід. Так що, перед тим як посадити калину, добре подумайте, чи зможете ви забезпечити їй недоторканність.

Також калина – ягода весільна. За давньоруськими повір’ями, червоний колір калини мав величезну силу оберегу від усякої нечисті та пристріти, його вважали символом любові та чистоти. І тому вбрання нареченої завжди було червоного кольору, а на голові – вінок із калини. На бенкеті перед молодими неодмінно ставили калинові букети, бо калина – символ щасливого сімейного життя.