Кілька корисних властивостей фініків, через які їх варто почати вживати

Головна / unsorted / Кілька корисних властивостей фініків, через які їх варто почати вживати

Фініки — це плоди фінікової пальми, яку вирощують у багатьох тропічних регіонах світу. Фініки стали досить популярними у останні роки. Майже всі плоди, що продаються в західних країнах, сушені. Залежно від сорту свіжі фініки невеликого розміру та варіюються за кольором від яскраво-червоного до яскраво-жовтого. Фініки смачні та корисні. Але головна їхня цінність — в унікальному складі вітамінів. У фініків найвищий відсоток вмісту вуглеводів серед інших фруктів — понад 60 відсотків, але ці цукри не наносять сильного шкоди організму, оскільки у фініках містяться і кислоти: ніацин, рибофлавін та пантотенова кислота. Вони сприяють засвоюваності вуглеводів, регулюють рівень глюкози у крові. У плодах є ще 23 види різних амінокислот, яких немає у більшості інших фруктів.

Наразі ми обговоримо переваги вживання фініків для здоров’я та способи включення їх у раціон.

Містять важливі вітаміни і мінералі

Оскільки фініки сушені, їхня калорійність вища, ніж у більшості свіжих фруктів. За калорійністю фініки аналогічні до інших сухофруктів, таких як изюм та інжир. Більшість калорій у фініках надходити з вуглеводів. Решта — з дуже невеликої кількості білка. Попри калорійність, фініки містять клітковину, а також важливі витамини і мінерали. Високий вміст калію сприяє виведенню натрію з організму, і як наслідок, знижує тиск.

Крім того, вживання фініків покращує шкіру. Адже не даремно жителі Північної Африки та Близького Сходу, які їдять фініки щодня, зберігають відмінну шкіру та зуби до самої старості.

У 100 г плодів містяться такі поживні речовини:

  • калорійність: 277 ккал;
  • вуглеводи: 75 г;
  • клітковина: 7 грамів;
  • білок: 2 г;
  • калій: 20 % від РДНС (рекомендована добова норма споживання);
  • магній: 14% від РДНС;
  • мідь: 18 % від РДНС;
  • марганець: 15% від РДНС;
  • залізо: 5% від РДНС;
  • вітамін B6: 12% від РДНС;
  • фініки також багаті антиоксидантами, які можуть принести користь для здоров’я.

Наявність клітковини у складі

У фініках високий вміст клітковини, яка потрібна для здоров’я шлунку та кишківника.

Крім того, клітковина у фініках корисна для контролю рівня цукру у крові. Вона замедлює травлення і може допомогти зменшити занадто високий рівень цукру в крові після їжі. У плодів низький глікемічний індекс, а це означає, що вони допомагають знизити рівень холестерину.

Високий вміст антиоксидантів

Антиоксиданти захищають нашу імунну систему та клітини від вільних радикалів, нестабільних молекул, які можуть призвести до різних захворювань. Порівняно з аналогічними видами фруктів, такими як інжир і сушена злива, у фініках найвищий вміст антиоксидантів. А це не лише здоров’я мозку, а й молодість всього організму.

Три найпотужніші антиоксиданти у фініках: флавоноїди (зменшують запалення, знижують ризик розвитку хвороби Альцгеймера та деяких типів раку), каротиноїди (захищають серце та сосуди), Фенольна кислота (знижує ризик розвитку раку та серцевих захворювань).

Покращують роботу мозку

Лабораторні дослідження показали, що фініки запобігають розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Крім того, дослідження на тваринах показали, що фініки корисні для зниження активності бета-амілоїдних білків, які можуть утворювати бляшки у головному мозку. Бляшки порушують зв’язок між клітинами мозку, що в підсумку може призвести до загибелі клітин мозку та хвороби Альцгеймера. Одне дослідження на тваринах показало, що миші, яких кормили їжею, змішаною з фініками, мали значно кращу пам’ять і здатність до навчання, а також менш тривожне поведення у порівнянні з мишами, які не їли сухофрукти.

Чудовий натуральний підсолоджувач і джерело енергії

Фініки – джерело фруктози, натурального цукру, що міститься у фруктах. З цієї причини у плодів дуже сладкий, карамельний смак. Це відмінний здоровий замінник білого цукру. Просто замінюйте сахар фініковою пастою (змішайте м’якуш фініків із водою у блендері). І якщо в рецепті потрібна 1 склянка цукру, замініть її на 1 склянку пасти з фініків. Важливо відзначити, що, хоча фініки багаті на клітковину та поживні речовини, вони досить калорійні.

Корисні для кісток

Фініки містять декілька мінералів, включаючи фосфор, калій, кальцій та магній. Усі вони здатні запобігати розвитку захворювань, пов’язаних із кістками, таких як остеопороз.

І, нарешті, їх легко поєднувати з іншими продуктами, такими як миндаль чи сир

Фініки також можна використовувати у випічці. Ви можете змішати фініки з горіхами та насінням, щоб зробити корисну закуску. Можна використовувати для підсолоджування соусів, заправок та маринадів, додавати у смузі та вівсянку. Але краще вживати їх у помірній кількості.

Скільки плодів потрібно з’їдати за добу?

Вживаючи лише два фініки на день, ви покращите здоров’я кісток, травної системи, уникнете захворювань серцево-судинної системи, зменшите ризик розвитку раку товстої кишки, зможете захистити мозок, виглядатимете молодшими.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!